---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στον Τύρναβο η ταξιαρχία Seebrig

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο στρατόπεδο «Σχοινά» του Τυρνάβου με κάθε στρατιωτική επισημότητα παρουσία τριών υφυπουργών η τελετή παράδοσης παραλαβής της προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής διεύθυνσης επιτροπής και της διοίκησης Seebrig. Αρχικά έγινε η παράδοση παραλαβή της διοίκησης της Seebrig από τον Αλβανό διοικητή Zyber Dushku στον Σκοπιανό διοικητή Zdravko Popovski. Την προεδρία της PMSC ανέλαβε ο υφυπουργός Αμυνας της Ιταλίας Jiuseppe Coccιga, ο οποίος παρέλαβε από την αντίστοιχη υφυπουργό της Βουλγαρίας κ. Avgustina Tzvetkova ενώ διοικητής της ταξιαρχίας ανέλαβε ο ταξίαρχος Zdravko Popovski από την ΠΓΔΜ ο οποίος παρέλαβε από τον Αλβανό ταξίαρχο Zyber Dushku.
Η ταξιαρχία που εδρεύει πλέον στον Τύρναβο είναι ένα «παιδί» σε συνεργασία επτά χωρών με σκοπό την ειρήνη. Είναι ένας συνασπισμός 12 χρόνων και σκοπό έχει να διατηρεί την ειρήνη στην περιοχή αλλά και στον κόσμο αφού μετείχε και στο Αφγανιστάν. Αποτελείται από 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς οι οποίοι θα βρίσκονται στο στρατόπεδο Τυρνάβου και θα κατοικούν σε κατοικίες στο χώρο της 1ης Στρατιάς με τις οικογένειές τους. Οι στρατιώτες των χωρών θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους και θα επισκέπτονται την έδρα της ταξιαρχίας στον Τύρναβο σε ειδικές περιπτώσεις. Η αλλαγή της έδρας Ταξιαρχίας πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Ταξιαρχία θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το 2015. Στη Seebrig συμμετέχουν ως κράτη - μέλη η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία.Ως κράτη - παρατηρητές συμμετέχουν η Ουκρανία, η Σλοβενία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Κροατία και ΗΠΑ. Μετά τις ομιλίες της Βουλγάρας υφυπουργού και του Ιταλού υφυπουργού Εθνικής Αμύνης το λόγο πήρε ο Έλληνας υφυπουργός κ. Κώστας Σπηλιώπουλος ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής. Ο υφυπουργός αφού μετέφερε το θερμό καλωσόρισμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη στο προσωπικό της Seebrig και τους ευχήθηκε καλή διαμονή στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη φιλόξενη περιοχή της Λάρισας και του Τυρνάβου, θεώρησε σημαντική ημέρα τη χθεσινή για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ελλάδα και τόνισε ότι συμπίπτει με τη μετεγκατάσταση του στρατηγείου Seebrig στη Ελλάδα.
Η μετεγκατάσταση αυτή είναι η τρίτη μετά την ίδρυσή της το 1999 μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών και επιβεβαιώνει τη σημαντική βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο μια στρατηγική εταιρική σχέση, αλλά ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση του επιπέδου της κοινής κατανόησης των σύγχρονων προσκλήσεων ασφάλειας και ως μέσο σύσφιξης των χωρών και των λαών μας. Και ο κ. Σπηλιώπουλος συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας που χαρακτηρίζεται από νέες απειλές και προκλήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση συνθέτουν μια πολλή περίπλοκη κατάσταση.
Η κλασική έννοια της απειλής είναι πλέον παρωχημένη και έχει παραχωρήσει τη θέση της στις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, όπως την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τη λαθρομετανάστευση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, της λαθροπειρατίας και άλλων συνθέτουν το τρέχον φάσμα απειλών. Επιπλέον η κοινωνική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα της έλλειψης δημοκρατικών δομών και κοινωνικών ελευθεριών μαζί με τις συνθήκες που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση αποτελούν σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας». Ο κ. Σπηλιώπουλος είπε επίσης ότι οι λαοί που συμμετέχουν στην ταξιαρχία γνωρίζουν ότι η εμμονή σε αντιπαραγωγικές αντιλήψεις του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις, δυσπιστία, συγκρούσεις. Επίσης σημείωσε ότι μόνο με την επίδειξη της καλής θέλησής μας και με τη συνεργασία των κρατών μας με την ενίσχυση της κοινής αντίληψης και φυσικά με την κοινή προσπάθεια όλων μας μπορούμε να πετύχουμε επιτυχώς τις προκλήσεις και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».
Στη χθεσινή τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιου αρχιερατικός επίτροπος Τυρνάβου αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Ι. Αγγελούδης, ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος Βασίλειος Χαλάτσης, ο διευθυντής κλάδου ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Νταβαρούκας. Συμμετείχαν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των επτά χωρών που συμμετέχουν στην ταξιαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: