---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αναβίωσε το έπος των Βαλκανικών Πολέμων - Μια μοναδική εκδήλωση στο Δ.ΩΛ. που διοργάνωσε η 1η Στρατιά

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=43276 του Δημήτρη Βάλλα
     Με επισημότητα, αλλά και μέσα σε κλίμα συγκίνησης -καθώς αναβίωσαν ηρωικές σκηνές από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη μεγάλη εξόρμηση του Έθνους προς τη νίκη- εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η ειδική έκθεση φωτογραφικού υλικού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η 1η Στρατιά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη των Πολέμων αυτών που ουσιαστικά διπλασίασαν την έκταση της Ελλάδος. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Γ. Σοφιανίδης συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένα Καραλαριώτη και εκπροσώπους των δημοτικών αρχών. Αμέσως έγινε ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων στον χώρο της έκθεσης όπου παρουσιάζονταν ενότητες από τις διάφορες μάχες στην ξηρά και στη θάλασσα με φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και δημοσιεύματα από τις εφημερίδες της εποχής ενώ παράλληλα υπήρχε και προβολή βίντεο με ντοκιμαντέρ από τα πεδία των μαχών.
Συναυλία, θούριοι και οπερέτα
     Μετά την ξενάγηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΩΛ επακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής της 1ης Στρατιάς. Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Γ. Σοφιανίδης αναφέρθηκε με συντομία στη μεγάλη εποποιία του Έθνους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων στους οποίους είχαμε 10.700 νεκρούς και 43.000 τραυματίες. «Ο Ελληνικός Στρατός, τόνισε, ενωμένος με τον λαό και με άξια ηγεσία πέτυχε τότε το ακατόρθωτο φέρνοντας τη νίκη και διπλασιάζοντας την έκταση της Ελλάδος»… Ο στρατηγός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς λέγοντας ότι οι αντοχές και τα ψυχικά αποθέματα του ελληνικού λαού είναι μεγάλα ενώ θύμισε σε όλους και τους στίχους του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».
     Την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής αναβίωσε η Μουσική της 1ης Στρατιάς με μαέστρο τον ταγματάρχη Αν. Πούλιο, με θούριους, τραγούδια και εμβατήρια ενώ στο πιάνο ήταν ο μαέστρος Χρ. Κτιστάκης και συμμετείχαν ο τενόρος Αστέριος Τσέτσιλας, η σοπράνο Μαρία Ρουκά και η Αθηνά Πολυμέρου –Μπούρα τραγούδι. Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσίαση μιας πράξης από την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός» που θεωρείται μία από τις καλύτερες ελληνικές και γράφηκε μάλιστα μέσα στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Την πράξη παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο ο τενόρος Αστέριος Τσέτσιλας και η σοπράνο Μαρία Ρουκά και εκεί οι πρωταγωνιστές της οπερέτας γύρισαν τον χρόνο πίσω μέσα στη φωτιά της μάχης μεταφέροντας σε όλους τους παρισταμένους τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στις ψυχές των φαντάρων μας που πολεμούσαν στο μέτωπο.
     Την εκδήλωση έκλεισε δευτερολογώντας ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Γ. Σοφιανίδης αναφερόμενος στα λόγια του Καζαντζάκη που ο μεγάλος συγγραφέας άφησε παρακαταθήκη για τη νέα γενιά: «Πρώτο χρέος στην ράτσα είναι να νιώσεις τους προγόνους . Δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Τρίτο να δώσεις στο γιο σου την εντολή να σε ξεπεράσει». Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών και βραβείων στους συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιδήμαρχος - εκπρόσωπος του δήμαρχου Λάρισας κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τσόκας, ο δ/κτής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Γ. Σοφιανίδης, ο αρχηγός Τ.Α. αντιπτέραρχος Ε. Τουρνάς, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι των αποστράτων Στρατού και Αεροπορίας, ο πρόεδρος του ΔΩΛ κ. Κ. Γιαννούλας, η εκδότης – δ/ντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και πολλοί προσκεκλημένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: