---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

9 Οκτωβρίου 2012 - Ημερίδα στο Σαραντάπορο για την επέτειο της ομώνυμης Μάχης της 9ης Οκτωβρίου 1912



            …100 χρόνια πριν: Η μεγάλη φυσική αμυντική αξία της περιοχής των Στενών του Σαρανταπόρου οδήγησε το Γερμανό στρατηγό Φον ντερ Γκολτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής, να υποστηρίξει ότι τα στενά θα γινόταν «ο τάφος του Ελληνικού Στρατού». Ευτυχώς διεψεύσθη, με αποτέλεσμα η νικηφόρος έκβαση της Μάχης των Στενών του Σαρανταπόρου, η πρώτη και σημαντικότερη των Βαλκανικών πολέμων, να επιδράσει σημαντικά στην ψυχολογία, τόσο του στρατεύματος όσο και του Ελληνικού λαού δίνοντας το έναυσμα για τις επιτυχίες των επόμενων χρόνων και το διπλασιασμό της έκτασης και της διεύρυνσης του Εθνικού ζωτικού χώρου του Νεοελληνικού κράτους.       
            Η επέτειος των 100 χρόνων από τη μεγαλειώδη αυτή πρώτη νίκη των Συμμάχων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ήταν η αφορμή να βρεθούν, για πρώτη φορά, η Ομάδα ενεργών πολιτών του ιστότοπου Sarantaporo.gr, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου, ο Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών, η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξκων Αεροπορίας, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Χωροφυλακής  & ΕΛΑΣ, η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξκων και ο Σύλλογος Κυπρίων, προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού μία ημερίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στη Μάχη του Σαρανταπόρου στο Δ.Δ. Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας. Πρωτεργάτες τα μέλη των Ενεργών Πολιτών του ιστότοπου Sarantaporo.gr, τα οποία από τον Μάρτιο του 2011 είχαν συντάξει το πλάνο δράσης «Έτος Μάχης Σαρανταπόρου, 1912 – 2012: 100 χρόνια μετά, αναδρομή στο παρελθόν – ανάδειξη του παρόντος – όραμα για το αύριο».
            Το πρόγραμμα της ημερίδας, έχει όπως παρακάτω: 08:00 – 10:15 Δοξολογία, 10:15 – 11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, 11:15 – 11:45 Ομιλία Υποστρατήγου (ΠΒ) ε.α. Βασίλειου Σταθόπουλου μέλους του ΔΣ της ΕΑΑΣ με θέμα «Η Μάχη του Σαρανταπόρου και η σημασία της στην εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων», 11:45 – 12:00 Ομιλία Αντιπτεράρχου ε.α. Χρήστου Βάγια προέδρου ΕΑΑΣ Λάρισας με θέμα «Η Δράση της Πολεμικής Αεροπορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους». Στο Παντελοπούλειο, το πνευματικό κέντρο του Σαρανταπόρου, φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 – 1913» με παράλληλη προβολή βίντεο, από την Κυριακή 7 έως και την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012. Για την μετακίνηση των Λαρισαίων θα αναχωρήσει λεωφορείο, έμπροσθεν από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 07:45 της 9ης Οκτωβρίου 2012. 
            του Απόστολου Παπαπαρίση,
            προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξκων Στρατού ν. Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: