---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Άρθρα για Ελληνισμό και ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού



Ελληνική ΑΟΖ και αλλαγή κλίματος
     Η ελληνική ΑΟΖ, ενώ υπάρχει μόνο επιμέρους de facto και όχι ακόμα de jure, επηρεάζει ήδη το κλίμα μ’ ένα πολύ θετικό τρόπο. Η άνοδος του χρηματιστηρίου είναι βέβαια μία ένδειξη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία μας βλέπουν πιο θετικά και δεν έχουν πια το ύφος της αμφιβολίας για τις πράξεις μας. Είναι σίγουρο ότι η αλλαγή της στάσης μας όσον αφορά στην θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, τους ξάφνιασε, διότι είχαν την εντύπωση αρχικά ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα που είναι και γνωστός και σημαντικός. Με τις κινήσεις μας, δηλαδή το Νόμο 2289/1995, την τροποποίηση 4001/2011 και το Προεδρικό Διάταγμα στις 10/02/2012 ανοίξαμε τον δρόμο σε εθνικό επίπεδο και με την νορβηγική εταιρεία PGS ειδικά για τις σεισμικές έρευνες, αποδείξαμε ότι το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μας δεν είναι πια θεωρητικό. Οι διεθνείς επαφές που γίνονται με την Αλβανία, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση και δείχνουν τη σοβαρότητα της προσέγγισής μας σε υπερκομματικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, πρέπει να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης, διότι τα δεδομένα της PGS θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν μόνο και μόνο μέσω της οικοπεδοποίησης κι αυτή μόνο με την οριοθέτηση, η οποία σχετίζεται άμεσα με την θέσπιση. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει επί του πρακτέου και αυτό μπορεί να γίνει με την ψήφιση του Νομοσχεδίου της θέσπισης της ΑΟΖ από τη Βουλή των Ελλήνων. Τώρα οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτό το πεδίο θα δημιουργήσει δυσκολίες, όχι μόνο με τις συμμαχίες μας, αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό, που προσμένει δυναμικά αυτήν την απόφαση, όπως το αποδεικνύουν οι υπογραφές υπέρ της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Οι πολιτικοί μας είναι ενημερωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Ας βοηθήσουν λοιπόν την πατρίδα μας να προχωρήσει και να βγει από αυτήν την οικονομική καταπίεση.
Εκπαίδευση στο Καστελλόριζο
     Δεν μπορούμε την ώρα που όλη η Ελλάδα προσέχει τη σημασία του Καστελλορίζου για το εθνικό θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, να πρέπει να παλεύουμε για να υπάρχει μία κανονική εκπαίδευση στο νησί μας. Κι ακόμα κι αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες διορισμού καθηγητών, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχει μια μεταβατική περίοδος που μπορεί άνετα να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσω πληροφορικής και τηλεδιάσκεψης. Διότι αυτή η λύση υπάρχει και αν καθυστερεί πολύ ο κρατικός φορέας, αρκεί να περάσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε λόγω της προσωπικής μας ασχολίας, ότι το σχολείο στο Καστελλόριζο έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουν αυτά τα μαθήματα εξ αποστάσεως μέχρι να έρθουν οι αναμενόμενοι καθηγητές. Διότι δεν μπορούμε ν' αφήσουμε τα παιδιά στο Καστελλόριζο δίχως μαθήματα. Βέβαια αυτό το παράδειγμα ισχύει και για άλλα ακριτικά νησιά μας. Δίνουμε απλώς έμφαση στο Καστελλόριζο, για να δείξουμε πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτά τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποί μας ακόμα και όταν είναι μικροί έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οι κρατικές δυσκολίες ενός Υπουργείου δεν μπορούν να αποτελέσουν μια δικαιολογία. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και όσο πιο γρήγορα γίνεται με έναν αποτελεσματικό τρόπο για ν’αποδείξουμε ότι όντως προσέχουμε τους δικούς μας.
Η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού
     Μας είχαν όλοι για τεμπέληδες, λαμόγια και ξεπουλημένους και ήθελαν τα πάντα από εμάς. Τώρα όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και πρέπει να αποδεχθούν και να παραδεχθούν την αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού. Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ όρθιοι ακόμα και πληγωμένοι, ελεύθεροι ακόμα και πολιορκημένοι με τα οράματά μας δίχως όνειρα που μας πωλούσαν παλαιότερα. Γράφουμε μόνοι μας την ιστορία μας εδώ και αιώνες και κανείς δεν μπόρεσε να μας νικήσει, ακόμα και αν ζήσαμε πολλές και μακρόχρονες κατοχές. Δεν τα παρατάμε εύκολα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η αντίσταση είναι φυσιολογική σε εμάς. Αυτό μας έμαθαν οι πρόγονοί μας. Τώρα πρέπει ο Ελληνισμός να περάσει στην αντεπίθεση και να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας μας μέσω μιας υψηλής στρατηγικής που δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση πόρων. Έχουμε μέλλον ως λαός κι έχουμε αποδείξεις με την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μερικών και την επιφυλακτικότητα άλλων που βλέπουν μόνο και μόνο την καθημερινότητα. Τώρα το στρατηγικό άνοιγμα υπάρχει και πρέπει να το υλοποιήσουμε σύντομα, για να μπορέσει και η νεολαία μας να βρει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εργασίας στο εξωτερικό. Ζούμε στη Ελλάδα για την Ελλάδα και πρέπει και η Ελλάδα να ζει με τον λαό της. Είμαστε μια πατρίδα αγωνιστών, διότι ποτέ τίποτα δεν ήταν εύκολο για μας. Δεν μας χαρίστηκαν, ενώ ο Ελληνισμός είναι μια προσφορά για όλη την Ανθρωπότητα. Ήρθε η ώρα λοιπόν με την αξιοπρέπειά μας να κάνουμε αυτό το στρατηγικό άνοιγμα, για να παραμείνουμε ελεύθεροι δίχως απεχθές χρέος για τα παιδιά μας.
ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος
     Την ώρα που δρομολογούμε τη θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να σκεφτούμε δυναμικά και την οριοθέτησή μας με την ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δείξει το παράδειγμα και έχει μάλιστα την πρωτοπορία. Δύο φορές ζήτησε από την Ελλάδα να κάνουν οριοθέτηση μέσω της μέσης γραμμής και οι παλιότερες κυβερνήσεις απάντησαν αρνητικά για να μην ενοχληθεί η Τουρκία λόγω Καστελλορίζου. Αυτήν την περίοδο η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαίσιο είναι πολύ θετικό. Ακόμα και η Τουρκία αναγκάζεται να φλερτάρει με την Κύπρο λόγω του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα πολύ καλό παράθυρο για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος δεν υπάρχει καμιά δυσκολία, διότι λόγω διαγραμμάτων Voronoi η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι μια απλή ευθεία γραμμή μήκους 48,6 χιλιομέτρων κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητο να καθορίσουμε πολλά στίγματα, για να επιτευχθεί η συμφωνία. Επιστημονικά είναι απλό και η απόφαση είναι στην ουσία αποκλειστικά πολιτική. Αφού τώρα η Ελλάδα θέλει την ΑΟΖ της μέσω της θέσπισης και γνωρίζει ότι η υλοποίησή της γίνεται μέσω των οριοθετήσεων, πρέπει λοιπόν να είναι συνεπής με τις αποφάσεις της ειδικά με την Κύπρο που ανήκει στον Ελληνισμό. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα να γίνονται επαφές με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Πρέπει λοιπόν να συντονιστούν όλες αυτές οι κινήσεις μας για να ενισχύσουμε στρατηγικά την ΑΟΖ μας και να μπορούμε έτσι να περάσουμε γρήγορα στο στάδιο της οικοπεδοποίησης που είναι απαραίτητη για να έχουμε οικονομικές απολαβές μέσω της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ.
Η γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ
     Οι επίσημες αναφορές στην ελληνική ΑΟΖ όλο και πληθαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον υπάρχει μια γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι πια μια αόριστη αναφορά σε κάτι το υποθετικό. Επιπλέον οι αναφορές δεν αφορούν πια αποκλειστικά τη θέσπιση αλλά και τις οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ με τις άλλες χώρες. Δεν μιλάμε πια μόνο και μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Αλβανία και την Αίγυπτο. Επειδή λειτουργούμε σ’ έναν επίσημο πολιτικό και διεθνή χώρο, γίνεται κατανοητό από όλους ότι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά δυναμικά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να συντονιστούν και να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορα απτά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Διότι ακόμα και αν υπάρχει πολιτική γραμμή για την ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να υποστηριχθεί και να πιεστεί από τη θέληση του ελληνικού λαού, διότι είναι χάρη σε αυτόν που αυτό το θέμα εισήλθε στην πολιτική ατζέντα. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος, για να δείξουμε ότι υπάρχει μια αληθινή στρατηγική κίνηση, για να υπάρξει μια συγκεκριμένη οικονομική λύση των προβλημάτων μας δίχως να δημιουργούμε εξαρτήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις ίδιες τις δυνάμεις της αρκεί να αξιοποιήσει στρατηγικά την ελληνική ΑΟΖ. Διότι θέλουμε δεν θέλουμε τα αναμενόμενα αποθέματα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι τεράστια και δεν έχουμε το δικαίωμα να μην τα ερευνούμε την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει. Τώρα που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων αναφέρονται επίσημα στην ελληνική ΑΟΖ, πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να υποστηρίξουν την γενική προσπάθεια εθνικής σημασίας με τρόπο ακόμα πιο δυναμικό και όχι περιμένοντας τα πάντα από τους πολιτικούς με έναν παθητικό τρόπο. Έχουμε μαζί μας και ειδικούς του τομέα που μπορούν να δείξουν σε όλους μας τη μεθοδολογία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: