---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κάτω τα χέρια από τους ένστολους του Δρα Ηλία Ηλιακόπουλου

     Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012 από τον Δρα Νομικής Ηλία Ηλιακόπουλο που αναφέρθηκε πρόσφατα στο δικαίωμα για "ισάξια αμοιβή". Αν κλείσουμε τα μάτια στον όρο "ένστολος" αξίζει την ανάγνωση του και τον προβληματισμό μας.


     Οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και τα σώματα ασφαλείας είναι η αιχμή του δόρατος για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία μια πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της και τον εαυτό της. Για να κρατήσεις σε συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα τους ενστόλους δεν τους εξαθλιώνεις οικονομικά, αντίθετα τους ενισχύεις, όταν ως πολιτεία γνωρίζεις πως πολλοί από τους ενστόλους παίρνουν συνεχείς μεταθέσεις με τις οικογένειές τους, διατηρούν νοικοκυριά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε ενοίκια και μετακινήσεις από και προς τον τόπο κύριας κατοικίας τους ή και καταγωγή τους. Τα παραπάνω όχι μόνον είναι αυτονόητα αλλά πηγάζουν κα από τις συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις που ορίζουν τους ενστόλους εγγυητές της ασφάλειας, σταθερότητας και εθνικής κυριαρχίας. Αντίθετα όμως η Ελληνική Πολιτεία βάλθηκε με τους πολιτικούς της σε δραματικές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των ενστόλων. Προωθούνται μειώσεις αποδοχών 6% ή 7,5% κα μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012 ως και κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών από 1ης Ιουλίου 2013. Μάλιστα οι υπεύθυνοι του υπουργείου οικονομικών εξήγησαν πως αν οι μειώσεις είναι 6% δεν θα αυξηθεί το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν 13.000 υπάλληλοι ενστόλων ενώ αν περικοπούν κατά 7,5 % οι αποδοχές τους, τότε θα δοθεί μια μικρή αύξηση στο επίδομα! Οι ένστολοι από την πλευρά τους τονίζουν πως με την κατάργηση των αυτομάτων μισθολογικών προαγωγών θα δεχθούν νέο πλήγμα υπολογίζοντας τις επιπλέον απώλειες στο 12%. Από την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η εξοικονόμηση Δαπανών για το 2013 θα φτάσει τα 200 εκ. ευρώ.
     Δυστυχώς όμως η πολιτική αυτή της περικοπής μισθών και επιδομάτων των ενστόλων δεν συνάδει με τις διατάξεις του Συντάγματος. Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζεται πως οι Δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφ΄ όσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του Νόμου… Το πόσο τηρείται η παραπάνω συνταγματική διάταξη μετά την σχεδιαζόμενη κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στους ενστόλους αφήνεται στην κρίση του μέσου Έλληνα πολίτη..! Γιατί όχι μόνο εξελίσσονται μισθολογικά οι ένστολοι αλλά οι μισθοί τους περικόπτονται! Και δεν είναι μόνον αυτά αλλά και η σχεδιαζόμενη άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη χορήγηση κονδυλίων για την κάλυψη νυχτερινής απασχόλησης κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των αστυνομικών υπαλλήλων. Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται πως τα επιδόματα επικινδυνότητας και νυχτερινής απασχόλησης στους ενστόλους δεν είναι ειδικά προνόμια, αντίθετα επιβεβλημένες εξισώσεις στις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δράσουν και να αντιπαρατεθούν οι τελευταίοι.
     Και μάλιστα όταν το Σύνταγμά μας στο άρθρο 25 καθιερώνει μια από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτειακής μας διάρθρωσης, αυτής της αρχής της αναλογικότητας. Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αυτή διάταξη τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου…τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους… Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το Νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας. Με απλά λόγια τα πάντα στην διάρθρωση της Ελληνικής πολιτείας τελούν σε σχέση αναλογικότητας. Αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο υπάλληλος γραφείων της Βουλής και αλλιώς οι ένστολοι που είναι υποχρεωμένοι να δραστηριοποιούνται μεγάλο μέρος της ζωής τους και τη νύχτα ή να θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την ζωή ή την σωματική ακεραιότητά τους. Πως λοιπόν τα διαγράφει όλα αυτά η Ελληνική πολιτεία για να εξοικονομήσει τάχα 200 εκ. ευρώ; Δικαιολογημένες είναι λοιπόν οι αντιδράσεις των ενστόλων, βγαίνοντας με συλλαλητήρια κα διαμαρτυρίες στους δρόμους. Αποτέλεσμα μια ακατανόητης πολιτικής που έχει φτάσει τους ενστόλους στα όρια επιβίωσής τους, όταν περικόπτονται αποδοχές ήδη διαμορφωμένες από παλιά στην γραμμή των “τρεις και εξήντα” (όρος διατυπωμένος από τις πολιτικές κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή). Και φυσικά το κράτος πρέπει να ασκεί οικονομική πολιτική με ορθολογισμό και όχι με πολιτική του “Τσοβόλα δώστα όλα” που μας έφερε ως χώρα έως εδώ!
     Όμως δεν μπορεί να είναι εξιλαστήρια θύματα οι ένστολοι, όταν σε αυτούς έχει στηρίξει η πολιτεία την ύπαρξη της, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα! Δεν μπορεί να λαμβάνουν κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου ειδική αποζημίωση για πρόσθετη εργασία (βλ. Ν . 2019/1992, 1881/1990, 1859/1989) και να περικόπτεται το ειδικό αυτό επίδομα στους ενστόλους που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 41 του Ν.2065/1992. Γιατί ποια η προσφορά Δημοσίων υπαλλήλων που κάθονται βολεμένοι στα γραφεία τους και ποια των ενστόλων που βγαίνουν στη πρώτη γραμμή για να κονταροχτυπηθούν με αναρχικούς, κουκουλοφόρους και αντιεξουσιαστές ή τους στρατιωτικούς των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα με ασκήσεις, σε επιστράτευση και σε επιφυλακή;! Σε αυτά τα άτοπα και παράλογα οδηγούν οι αναμενόμενες περικοπές στα μισθολόγια και επιδόματα των ενστόλων, όταν μάλιστα ληφθούν υπόψη, ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αναφέρουν πως τετραετία 2009-2012 είδαν τα εισοδήματά τους να υφίστανται απώλειες της τάξεως από 52,5% (ΕΠΟΠ στρατιώτης) έως 79,7% (Α/ ΓΕΕΘΑ). Εξ άλλου το υπουργείο οικονομικών και οι υπεύθυνοι του δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανένα πως οι ένστολοι βρίσκονται τάχα στην κατηγορία των ειδικών (προνομιούχων) μισθολογίων (βλ. γι’ αυτό Γ. Παπαδημητρίου, ειδικά μισθολόγια και ένστολοι – άρθρο στο Διαδίκτυο). Δεν μπορεί να περικόπτονται όλα τα επιδόματα από τους ενστόλους, γιατί έτσι η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα για καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των πιο νευραλγικών τμημάτων της. Είναι ψέμα ότι ο ένστολοι υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο. Ειδικό μισθολόγιο σημαίνει ότι υπάρχουν στον ένστολο και πλεονεκτήματα, δηλαδή μειωμένη φορολογία και άλλα τινά που δεν είδαμε ποτέ. Αντίθετα άλλες κατηγορίες Δημοσίων υπαλλήλων υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια και ας έχουν ανύπαρκτη έως ελάχιστη επικινδυνότητα! Γιατί κύριοι πολιτικοί δεν μπορεί να είναι ειδικό μισθολόγιο τα 1600 ευρώ του ιπτάμενου αναχαιτιστή στο Αιγαίο ούτε τα 300 ευρώ του μαθητευόμενου Αστυφύλακα.
     Γι’ αυτό λοιπόν κύριοι πολιτικάντηδες μη βάζετε στο ίδιο σακί τους ένστολους με αυτούς που υπάγονται πράγματι στις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων. Δε φταίνε οι ένστολοι για την κατάντια του Ελληνικού κράτους, ούτε τα “φάγανε μαζί”. Σίγουρα οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν την έντονη αυτοκριτική τους, όταν δεν είναι σε θέση εδώ και χρόνια να ερευνήσουν σε βάθος την περίφημη “Λίστα Λαγκάρντ” αντίθετα την κρύβουν στα συρτάρια τους, είναι σε θέση όμως να περικόπτουν μισθούς από τους ενστόλους για να εξυπηρετήσουν τάχα 200 εκατ. ευρώ! Όμως αυτά που φεύγουν στις Ελβετικές τράπεζες κα εξωτικές Νήσους είναι πάνω από 600 Δις. ευρώ! Αυτά θα μπορούσαν με διαδικασίες νόμιμες να τα έχουν γυρίσει πίσω και όχι να περικόπτουν μισθούς του πιο υπεύθυνου τμήματος της Ελληνικής πολιτείας!
     Δυστυχώς κύριοι πολιτικοί η Νεότερη Ελληνική ιστορίας στην αντιπαράθεση στρατιωτικών κα πολιτικών έχει να επιδείξει αυταπάρνηση και αυτοθυσία για τους πρώτους (Κολοκοτρώνης- Μακρυγιάννης- Παύλος Μελάς- Πλαστήρας κλπ) και μικροψυχία και οπορτουνισμό για τους δεύτερους (Μαυροκορδάτο –Κωλέτη- Νόβα Αθανασιάδη κλπ, αποστάτες του 1965). Να ξέρετε κύριοι πολιτικάντηδες πως οι ένστολοι είναι αυτοί που έδωσαν όρκο να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους, να υπερασπίζονται την τιμή, την περιουσία, την αξιοπρέπεια των πολιτών και την εθνική κυριαρχία. Σήμερα είναι οι μόνοι ίσως που τιμούν τον όρκο τους σε μια υπό κατοχή χώρα, την οποία εσείς με την ρεμούλα και αρπαχτές φέρατε… Να ξέρετε πως μια μέρα ο Ελληνικός λαός θα σας κρίνει αμείλικτα! Μακριά λοιπόν τα χέρια από τους ενστόλους!
* Δρ. Νομικής, Δικηγόρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: