---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΛΑΕΔ ή Σαρόγλειο Μέγαρο - Άλλος κτίζει κι άλλος γκρεμίζει

Βιογραφικό Πέτρου Ζ. Σαρόγλου
     Ο Πέτρος Σάρογλος, γόνος πλουσίων ομογενών του εξωτερικού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1864 και πέθανε σε ηλικία μόλις 56 ετών, το καλοκαίρι του 1920 στο Λουτράκι. Σε ηλικία 15 ετών εισήλθε το 1879 στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και μετά επταετή φοίτηση ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού το 1886. Έλαβε μέρος ως Υπολοχαγός στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, το δε επόμενο έτος 1898 αποστρατεύθηκε. Σαν Έφεδρος προήχθη στο βαθμό του Λοχαγού το 1910 και σε Ταγματάρχη το 1914.  
     Την ιδιότητα του Αξιωματικού τη θεωρούσε την ύψιστη των τιμών και έγραφε "το επάγγελμα του Αξιωματικού είναι ιδανικό, διότι θέτει τον εαυτόν του στην υπηρεσία της ολότητας". Την αρχή αυτή ακολούθησε σε ολόκληρη την ζωή του και τελικά την υλοποίησε με την διαθήκη του. Η απομάκρυνση του από τις τάξεις του Στρατού, δεν έσβησε την πίστη και την επιθυμία του να διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου. Ο Μακεδονικός Αγώνας τον βρίσκει ένθερμο συμπαραστάτη. Συμβάλλει ποικιλότροπα στην συγκρότηση του Μακεδονικού Κομιτάτου, χρηματοδοτώντας αυτό γενναία και διατελώντας ταμίας και σύμβουλός του. Ενισχύει οικονομικά Εκκλησίες, σχολεία και γενικά πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση κοινωφελών έργων.
      Με τη Διαθήκη του, την οποία είχε συντάξει από το 1909, εκτός από ορισμένα κληροδοτήματα προς τους συγγενείς, φίλους, υπηρετικό προσωπικό και τους Ιερούς Ναούς Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας και Χρυσοσπηλαιωτίσσης, καθιστά κληρονόμο του την Γενική Λέσχη Αξιωματικών ξηράς και θαλάσσης, όπως ονομαζόταν τότε, για το υπόλοιπο της περιουσίας του, το οποίο αποτελείται από μετρητά, συλλογές ζωγραφικών πινάκων, κοσμημάτων, νομισμάτων, όπλων, κ.λ.π. Οι συλλογές κοσμούν σήμερα αντίστοιχους Μουσειακούς χώρους στο Πολεμικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Γουλανδρή και τη Λ.Α.Ε.Δ.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΕΔ
     Το κτίριο της Λέσχης οικοδομήθηκε επί οικοπέδου συνολικού εμβαδού 2.425,95 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε το 1928 από την τότε Αεροπορική Άμυνα, συνολικής επιφανείας 8.270 τ.μ. και 2 ορόφων, και δεν είναι η κύρια κατοικία του Π.Σαρόγλου, όπως από πολλούς θεωρείται, η οποία ήταν στην οδό Σταδίου 65 (Ομόνοια) όπου σήμερα έχει ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι διαδικασίες ανεγέρσεως του κτιρίου άρχισαν το 1928 και την 29η Φεβρουαρίου 1928 ανατέθηκε η μελέτη στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη. Τον Οκτώβριο του 1928 ο αρχιτέκτων Νικολούδης παρουσίασε σε προσχέδιο στη Διοικούσα Επιτροπή, την μελέτη του κτιρίου. Τα τελικά σχέδια του αρχιτέκτονα εγκρίνονται από την (Δ.Ε.) την 13η Μαΐου 1929. Στις 24 Ιουνίου 1929 προσλαμβάνονται για μεν την στατική μελέτη ο μηχανικός Αχιλλέας Καρράς, για δε την επίβλεψη του έργου ο αρχιτέκτονας - μηχανικός Γάστωνας Ζιλλιερός. Την 2.8.29 ανατίθεται το έργο της ανέγερσης του κτιρίου στην εταιρεία Δ.Καψαμπέλη και Σία. Ο θεμέλιος λίθος του μεγάρου τέθηκε με ανάλογη τυπική θρησκευτική τελετή, την 09:00 ώρα της 11ης Νοεμβρίου 1929 .
     Με απόφαση της (Δ.Ε.) της 13ης Νοεμβρίου 1931 αποφασίστηκε να τεθούν δυο επιγραφές στην πρόσοψη του κτιρίου ήτοι "ΣΑΡΟΓΛΕΙΟ" και "ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ". Η δεύτερη επιγραφή αντικαταστάθηκε αργότερα με την ονομασία της σε "ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ" και τελικά αφαιρέθηκε με Διαταγή του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. κατά την ανακαίνιση της εξωτερικής όψεως του κτιρίου, που έγινε από το Γ.Ε.Ν. το 1992. Δεν υπάρχει στα πρακτικά των συνεδριάσεων η ακριβής ημερομηνία περατώσεως του κτιρίου, αλλά όπως προκύπτει από αυτά, πρέπει να έγινε η εγκατάσταση και λειτουργία της Λέσχης στο νέο κτίριο περί το τέλος Απριλίου του 1932 με πιθανή συνέχιση ορισμένων εργασιών για την πλήρη αποπεράτωση της, η οποία οριοθετείτε, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά τη (Δ.Ε.), περί το τέλος του 1932 η τις αρχές του 1933.

Δεν υπάρχουν σχόλια: