---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

22 Φεβ 2013 - Η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ μας προσκαλεί στον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας της


     Στις 22 Φεβρουαρίου 2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12׃00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή  εορτασμού της γενέθλιας ημέρας της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ (Στρατόπεδο «ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ») παρουσία Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών της πόλης και των διατελεσάντων εν ζωή Διοικητών από της ιδρύσεώς της.


Συνοπτικό Ιστορικό της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

     Ο Ελληνικός Στρατός κατά τη διάρκεια των πολέμων που διεξήγαγε τον 20ο αιώνα και για τις ανάγκες διεξαγωγής συγκεκριμένων επιχειρήσεων, συγκρότησε επανειλημμένα Σχηματισμούς με τον τίτλο «ΣΤΡΑΤΙΑ» ή «ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΑΣ» οι οποίοι ελάμβαναν ως προσδιοριστικό, την ονομασία του χώρου που ενεργούσαν. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι: Στρατιά Μ. Ασίας, Στρατιά Έβρου, Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι εύλογο λοιπόν να θεωρείται η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, ως ο διάδοχος των λαμπρών εκείνων Σχηματισμών, που υπό την ονομασία «ΣΤΡΑΤΙΑ» και «ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΑΣ», λάμπρυναν την πολεμική ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ συγκροτήθηκε με τίτλο αυτό για πρώτη φορά στο Βόλο την 20 Φεβρουαρίου 1947 υπό τον Αντιστράτηγο Γιαντζή Δημήτριο. Με τη διαταγή συγκροτήσεως της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, υπήχθησαν σ’ αυτή τα Α΄, Β΄και Γ΄ Σώματα Στρατού που τότε είχαν έδρα τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Την 10 Φεβρουαρίου 1948 το Στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ διαλύεται και τα Β΄και Γ΄ΣΣ υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Την 04 Μαρτίου 1952 η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ επανασυγκροτήθηκε στη Λάρισα με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Τσιγγούνη Αλέξανδρο, έχοντας υπό τις διαταγές της τα Α, Β, και Γ΄ΣΣ. Έκτοτε το Στρατηγείο της παραμένει συνεχώς στη Λάρισα στο Στρδο “ΜΑΝΩΛΑΚΗ - ΣΑΡΙΜΒΕΗ” το οποίο από το έτος 1997 μετονομάσθηκε σε Στρατόπεδο “Στρατηγού ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ” Από το Φεβρουάριο 1976 το νέο συγκροτηθέν Δ΄ Σώμα Στρατού τέθηκε υπό τις διαταγές της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ σήμερα, εφοδιασμένη με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα και επανδρωμένα με στελέχη υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και ηθικού, αποτελεί αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και αποφασιστικής ισχύος ικανής να ανταποκριθεί απόλυτα και με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, της περιοχής ευθύνης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: