---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τη Δευτέρα η ΠΟΣ συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και το Συντονιστικό των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων με τον Πρωθυπουργό



      Ανακοινώνεται ότι ο  Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα δεχθεί τη Δευτέρα 11 Φεβ. 2013 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ, αποδεχόμενος σχετική επιστολή που είχε αποστείλει η Ομοσπονδία.  Τα θέματα που θα συζητηθούν και έχουν περιληφθεί στην επιστολή, αφορούν στις μειώσεις που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί και στο εργασιακό των αποστράτων.



"Όχι άλλες περικοπές";; Και η μείωση του 2014;;

Δευτέρα, 04 Φεβρουάριος 2013

Γράφει ο Βασίλειος Νικολόπουλος, Ταξχος εα-Πρόεδρος ΠΟΣ
     Όλοι βιώνουμε την επιδρομή, λεηλασία και κακοποίηση που έχουν υποστεί οι μισθοί, αλλά κυρίως οι συντάξεις των Ελλήνων. Αλλά των Στρατιωτικών συνταξιούχων έχουν υποστεί και «βιασμό». Διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η σύνταξη των  στρατιωτικών  συνταξιούχων αυξανόταν ΜΟΝΟ όταν αυξανόταν ο βασικός μισθός των ε.ε. συναδέλφων (και μάλιστα στο 80% της αύξησης αυτών), χωρίς να συμμετέχουν στις αυξήσεις που ελάμβαναν οι πολιτικοί συνταξιούχοι. Τώρα όμως επιβάλλεται η μείωση λόγω Β.Μ. των ε.ε. αλλά και  η αντίστοιχη των πολιτικών συνταξιούχων (διπλή μείωση,  που αντίκειται στη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού  Συνεδρίου της 30ης Οκτ 2012 επί του σχετικού νομοσχεδίου). Το Υπουργείο Οικονομικών αγνόησε αυτή τη γνωμοδότηση, όπως και τον Κώδικα συντάξεων (Π.Δ. 169/31-08-2007, άρθρο 34, παραγρ. 5) όπου υπάρχει  σαφής και συγκεκριμένη διατύπωση που αναγράφει ότι : «Σε περίπτωση που αυξάνεται ο βασικός μισθός της παραγράφου 2  ή το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, αυξάνονται ανάλογα και οι συντάξεις, ….»,  χωρίς ν’ αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ η λέξη μείωση. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών μία γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 46/2005)  που αναγράφει  ότι  «…γ)οποιαδήποτε νόμιμη μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) στο ύψος του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των στρατιωτικών που βρίσκονται στην ενέργεια επηρεάζει ποσοτικά το συντάξιμο μισθό, κατ' επέκταση δε και το ύψος της σύνταξής τους ,….»  προέβει στις γνωστές διπλές μειώσεις.

      Αυτά πιθανόν είναι γνωστά. Εκείνο που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι αυτό που θα ακολουθήσει.  Σύμφωνα  με το Ν 4093/2012 στο κεφάλαιο Β’  (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), στη  σελίδα 5631 του ΦΕΚ Α’ 222/2012, με  α/α  4.6  το ποσό εξοικονόμησης δαπάνης από τη μείωση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια για το 2013 θα είναι 100 εκατ. ευρώ,  από τα οποία σύμφωνα με έγγραφο του ΓΛΚ της 18ης Δεκ. 2012, τα 2/3 αφορούν στρατιωτικές συντάξεις, ήτοι 66 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με  τον ίδιο νόμο και στην ίδια σελίδα (5631), με  α/α  4.5 «μείωση συντάξεων ένστολων λόγω νέου μισθολογίου»,  για το έτος 2014 έχει προβλεφθεί ΝΕΑ εξοικονόμηση 162 εκατ. ευρώ. Όταν η  πρόσφατη μείωση από 1/8/2012 ήταν αυτού του ύψους που είδαμε στη σύνταξη του Ιανουαρίου και που σε ετήσια βάση για όλους τους αποστράτους (ΕΔ & ΣΑ) αθροίζεται σε 66 εκατ. ευρώ, αντιλαμβανόμαστε πόση  μείωση μας έχουν υπολογίσει για το 2014, που προσδιορίζεται συνολικά στα 162 εκατ. ευρώ. Αναλύοντας τους αριθμούς φαίνεται ότι η επόμενη μείωση του 2014  θα είναι διπλάσια ίσως και τριπλάσια από αυτή που δεχθήκαμε τον Ιανουάριο. Επομένως η τρίτη περικοπή του Ν 4093/2012 θα είναι και η χαριστική βολή.  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ …..  «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ».

4 σχόλια:

BlogOfBlogs είπε...

Αν δείτε να υλοποιείται η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Συντονιστικό των αποστράτων τη Δευτέρα πάρτε μου τηλέφωνο!!!!
Οι λεηλατημένοι ομολογιούχοι που υπέστησαν απροκάλυπτη και βίαιη δήμευση της περιουσίας τους ακόμη περιμένουν....
Το παπατζηλίκι πάει σύννεφο!!!
Ο εμπαιγμός των πολιτών μέσω υποσχέσεων είναι πλέον ο μοναδικός κανόνας της κυβέρνησης....

Λαφτσόπουλος Σταύρος
Σχης ε.α

Συγκάτοικος είπε...

Παρακολουθώντας τα γεγονότα νιώθω πως κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά και ειδικότερα, για ποια μέτρα σκοπεύουμε να αντιδράσουμε, πότε θα αντιδράσουμε και με ποιο τρόπο, για τα μέχρι τώρα μέτρα ή για αυτά που θα ακολουθήσουν ;
Τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ και δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να ανατραπούν και μάλιστα με κυριλέ συναντήσεις σαν την προχθεσινή με τον Παναγιωτόπουλο και αύριο με το Σαμαρά.
Η φωτογραφία της συνάντησης των ΕΑΑΣ με τον Πάνο, αν την προσέξει κανείς προκαλεί μόνο θλίψη (ο τύραννος με τους αυλικούς από τη μια πλευρά , οι επαίτες σκυφτοί από την άλλη και το μόνο περήφανο εκεί μέσα τα κάδρα στον τοίχο).
Τόσο καιρό γνωρίζαμε τι έρχεται και δεν κάναμε τίποτα απολύτως και τώρα ακόμα που ο χώρος μας πήρε φωτιά και καίγεται πάλι τίποτα, οι ενώσεις σκέπτονται, συσκέπτονται, εμφανίζονται σε κάτι παρακμιακά κανάλια με ακροαματικότητα κάτω του μηδενός, με το ενοχικό πάντα στυλάκι και τον απαιτούμενο καθωσπρεπισμό και αποτέλεσμα μηδέν.
Από την άλλη πλευρά εμείς, η κρίσιμη μάζα των στελεχών, ο καθένας για το δικό του λόγο, συνεχίζουμε αραχτοί και καναπεδάτοι, με τη γραβάτα και το δερμάτινο παραμάσχαλα να βολτάρουμε σε μόνιμη βάση εδώ και εκεί , οι δε ανώτατοι στον κόσμο τους, άφαντοι κυριολεκτικά, το μόνο που τους απασχολεί είναι η γαιοστρατηγική, η γαιοπολιτική και η γαιοοικονομία και όλοι μαζί περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα εκείνοι που μέχρι τώρα δεν έκαναν και δεν θα κάνουν τίποτε.
Συνάδελφοι, δεχθήκαμε μια προσχεδιασμένη επίθεση με γνωστό το σχέδιο και την ώρα επιθέσεως και λουφάξαμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, με αποτέλεσμα να χάσουμε κατά κράτος και να κινδυνεύουμε με αφανισμό.
Συνάδελφοι, νομίζω ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας και δεν τολμούμε να το πούμε δυνατά, αυτή η στάση, αυτή η οργάνωση, αυτή η δομή, δεν οδηγεί πουθενά, δεν αγγίζει κανέναν απολύτως, απεναντίας εδραιώνει την πεποίθηση στους πολιτικούς και τους πολίτες ότι, είμαστε μια προνομιακή και βολική κοινωνική ομάδα καλοταϊσμένων και ράθυμων μπακλαβάδων.
Συνάδελφοι, αν θέλουμε να περισώσουμε κάτι και προπάντων την εκτίμηση των παιδιών μας ότι αγωνιστήκαμε για εκείνα , η αντεπίθεση πρέπει να άμεση, καθολική και δυναμική (δηλαδή πεζοδρόμιο), διότι νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο, μπορεί να μην τον γνωρίζουμε, να μην ταιριάζει με τον καθωσπρεπισμό μας αλλά όλα μαθαίνονται κάποτε στη ζωή και μην ξεχνάνε κάποιοι, ότι όπως τα μέτρα πλήττουν όλους, έτσι και στο δρόμο χρειάζονται όλοι και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, ανεξαρτήτως βαθμού (το κατάλαβες Στρατηγέ μου;), έτσι και αλλιώς μισθολογικά γίναμε ένα.
Συνάδελφοι δεν είναι δυνατόν να ακούμε όλη μέρα στα κανάλια για τους μαχόμενους αγρότες , κτηνοτρόφους, ναυτεργάτες, ελεύθερους επαγγελματίες, οικοδόμους κ.λ.π και για τους στρατιωτικούς τίποτε, ΕΛΕΟΣ!!!!!

Ε. Κατσαμπέκης

Thanasis είπε...

Το θέμα "Εργασιακά αποστράτων" είναι ουτοπία για να προβάλεται ως θέμα πρός επίλυση-συζήτηση.
Ούτε όλοι εργαζόμαστε (μετά την αποστρατεία) ούτε σε όλους μας έχουν υποσχεθείεργασία μετά την όποια "λύση"...
Προσέξτε μην απο την συνάντηση, (κι αν γίνει) φύγετε με μόνο κέρδος, αυτήν την "παραχώρηση"...
Ευχαριστώ

BlogOfBlogs είπε...

Πάρα πολύ σωστή η επισήμανση του "Thanasis". Το εργασιακό των αποστράτων διαισθάνομαι πως αναγάγεται και πλασσάρεται έντεχνα σε μείζον θέμα, προκειμένου η τυχόν επίλυσή του να αποτελέσει αφορμή για άφεση αμαρτιών των λοιπών εγκλημάτων...
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΝΟΦΛΟΥΔΑ!!!

Λαφτσόπουλος Σταύρος
Σχης ε.α