---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Απαιτεί πολλές ...αναγνώσεις, η επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΣ για τη συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα



     Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ) κατόπιν αιτήματός της, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβ. 2013 τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και συζήτησε μαζί του θέματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς. Τα θέματα που τέθηκαν και οι προτάσεις μας φαίνονται στο συνημμένο υπόμνημα. Στη συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, παρίσταντο και αρμόδιοι Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Ο  Υπουργός στην αρχή της συζήτησης διευκρίνισε ότι έχει όλη την καλή διάθεση να εξετάσει τα αιτήματά μας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:


α. Οποιαδήποτε ελάφρυνση δεν μπορεί να γίνει σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.

β. Για μειώσεις που είναι καθολικής εφαρμογής (όπως η μείωση του 5-10-15-20%,) δεν είναι δυνατόν να γίνουν εξαιρέσεις.

     Καταρχήν περιγράψαμε την τραγική κατάσταση των αποστράτων και των εν ενεργεία συναδέλφων, λόγω των τεράστιων και αλλεπάλληλων περικοπών που φθάνουν συνολικά (συντάξεις/ μισθοί, δώρα, μερίσματα  κλπ) μέχρι και το 60% από το 2009. Οι εξοντωτικές αυτές και πρωτοφανείς μειώσεις, έχουν πλημμυρίσει  από αγανάκτηση, οργή και απογοήτευση το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων, που οδηγούνται σε οικονομικό και ψυχολογικό αδιέξοδο, καθόσον αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις απαιτήσεις διαβίωσης, με ενδεχόμενο, μέρος αυτών να κινδυνεύουν να χάσουν το διαμέρισμά τους ή το χειρότερο να οδηγηθούν και στη φυλακή. Στη συνέχεια ζητήθηκαν και αντηλλάγησαν απόψεις για όλα τα θέματα του υπομνήματος και τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν στα εξής τέσσερα:

α. Μείωση λόγω αναπροσαρμογής μισθολογίου ε.ε.    

     Από την αρχή της συζήτησης ιδιαίτερη βαρύτητα έλαβε η πρώτη μείωση στη σύνταξη, λόγω αναπροσαρμογής του μισθολογίου των εν ενεργεία συναδέλφων, στην κατεύθυνση της υπερβολικής περικοπής που επιβλήθηκε έναντι του επιδιωκόμενου  από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στόχου των 66 εκατ. ευρώ περίπου, θέμα που είχε αναδείξει η ΠΟΣ, το είχε προτείνει στην ΕΑΑΣ την 5/2/2013, περιελήφθη δε και  στο υπόμνημα των 3 ΕΑΑ προς τον Πρωθυπουργό. Από  τα στοιχεία που έχουμε  και όπως αναλύεται στο υπόμνημα που καταθέσαμε προκύπτει μία διαφορά μεταξύ του επιδιωκόμενου στόχου και της συνολικής εξοικονόμησης από τις μειώσεις, που υπολογίζεται ότι φθάνει πιθανόν μέχρι και τα 188 εκατ., για το 2013, η οποία κατά την άποψη μας δεν δικαιολογείται. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήσαν ήδη ενημερωμένοι για το θέμα αυτό από τη σύσκεψη που είχε προηγηθεί με τον Πρωθυπουργό και από μία «πρώτη  προσέγγιση»  στην οποία προέβησαν, φάνηκε να συμβαδίζουν τα δειγματοληπτικά στοιχεία και οι αριθμητικοί υπολογισμοί με τους δικούς μας, με αποκλείσεις που έχουν σχέση κυρίως με το πλήθος ανά συνταξιοδοτικό βαθμό, επιβεβαιώνοντας  σε μεγάλο βαθμό τη βασιμότητα των εκτιμήσεών μας. Μας υποσχέθηκαν πως θα γίνει λεπτομερής έλεγχος όλων των δεδομένων και των προβλέψεων μηχανογραφικά, οπότε και θα μας ενημερώσουν σύντομα, εκτιμούμε εντός της εβδομάδας.

β. Το μισθολόγιο εν γένει των στρατιωτικών

     Ο  Υπουργός και οι συνεργάτες του μας παρέπεμψαν για το θέμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο περιμένουν ένα σχέδιο νέου μισθολογίου, στο οποίο θα έχουν αρθεί οι όποιες στρεβλώσεις το καθιστούν δυσμενές για εν ενεργεία και αποστρατεία συναδέλφους, εξορθολογισμένο  πάντοτε εντός των δημοσιονομικών ορίων που είναι δεσμευμένη η χώρα. Ακόμη και οι ενδεχόμενες μειώσεις των συντάξεων του 2014, είναι καθαρά θέμα του νέου μισθολογίου.

γ. Η απασχόληση των στρατιωτικών συνταξιούχων (εργασιακό)

     Επί της πρότασης μας για κατάργηση όλων των περιορισμών που αφορούν στην εργασία των αποστράτων, ο Υπουργός, απήντησε  ότι το θέμα είναι καθολικής εφαρμογής για τους συνταξιούχους όλων των προελεύσεων και συνεπώς δεν μπορεί να εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί  συνταξιούχοι. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσε, μόλις είχε ανακοινωθεί και η ένταξη στους περιορισμούς απασχόλησης και των βουλευτών. Τότε αντιπροτείναμε όπως,  το όριο κάτω από το οποίο θα περικόπτεται πλήρως η σύνταξη λόγω απασχόλησης, αντί να μειωθεί από τα 53 έτη στα 47, όπως έχει αναγραφεί στη δημόσια διαβούλευση του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, να ορισθεί στα 43 έτη ηλικίας (18 ετών είσοδος στις στρατιωτικές Σχολές + 25 έτη υπηρεσίας = 43). Άλλωστε είναι ένα θέμα που αφορά ολίγους και συνεπώς δεν δημιουργείται δημοσιονομικό θέμα. Εδώ υπήρξε μια ανταπόκριση και θα εξετάσουν ευνοϊκά την πρόταση. Επίσης προτείναμε να ορισθεί «πλαφόν» ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης 10 ώρες, πάνω από το οποίο θα εφαρμόζονται οι κανόνες περικοπής της σύνταξης και να περικόπτεται η σύνταξη υπολογιζόμενη για το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

δ. Άλλες μειώσεις στις συντάξεις

     Σε ότι αφορά τις κλιμακωτές μειώσεις 5-10-15-20% στις συντάξεις, τη μείωση της μικτής σύνταξης 40% επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ (ν.4024/2011) και της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών και αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους, που υπέστησαν μείωση στη μικτή σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ, 6 έως 10% (ν.3986/2011 & ν.4002/2011), την αποφυγή μείωσης 5-10-15-20% στο μέρισμα του ΜΤΣ, όπως μας δηλώθηκε,  σε  αυτά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία εξαίρεση, καθόσον είναι διατάξεις καθολικής εφαρμογής.
      Για την  αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων ή δημιουργίας υπερβολικών προσδοκιών, διευκρινίζουμε ότι θα  περιμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου, ιδιαίτερα για το πρώτο θέμα που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση  αποκατάστασης αδικιών  και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους αντίστοιχα.
Για το  Διοικητικό Συμβούλιο.
                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        Νικολόπουλος Βασίλειος                                                            Κοσμάς Βασιλειάδης
         Ταξχος  εα                                                                              Σχης  εα

5 σχόλια:

Billy είπε...

Δεν κατάλαβα καλά. Δηλαδή από οτι φαίνεται έκαναν λάθος και θα μας έπαιρναν μέχρι να πεθάνουμε, τρεις φορές περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν. Και θα τελειώσει το θέμα εκεί; Εδώ μιλάμε για αλητεία, κλοπή, διαφθορά και ότι αλλο μπορούμε να φανταστούμε. Και θα το αφήσουμε έτσι, με ένα εντάξει ρε δικέ μου λάθος κάναμε; Εδώ πρέπει να γίνουν απολύσεις, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ληστεία, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Κάποιοι δεν πρέπει να χάσουν την δουλειά τους; Δεν πρέπει το Προεδρείο να απαιτήσει να πέσουν κεφάλια;

gmos63 είπε...

"...η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία εξαίρεση, καθόσον είναι διατάξεις καθολικής εφαρμογής."
Καλά ,ποιές διατάξεις καθολικής εφαρμογής και πράσινα η μπλε αν προτιμάτε πλέον άλογα.Αφού ήδη εξαιρούνται οι ευδοκίμως -και όχι μόνο -αποστρατευθεύντες .Αντίλογος εκ μέρους της ΠΟΣ υπήρξε γιατί εδώ φαίνεται ότι έθετε ένα θέμα ,απαντούσε ο Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του και όλα καλά.Συγχαρητήρια πάντως στην ΠΟΣ για το πρώτο θέμα που θα πρέπει -αν τελικά είναι έτσι -να το αναδείξουμε ως απάτη διότι αυτό ακριβώς είναι.Και φυσικά θα πρέπει να αναδείξουμε και τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Unknown είπε...

1) Συμφωνω απολυτα με το πρωτο σχολιο του Billy!

τα πραγματα ΔΕΝ ειναι απλα και ουτε πρεπει να αντιμετωπιστουν με ΕΛΑΦΡΑ την καρδια, συγνωμη καναμε λαθος!

εδω υπαρχει ΔΟΛΟΣ και ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ!



2) Νομιζουν οτι τρωμε κουτοχορτο η οτι μιλανε σε ΖΩΑ ?


Τι καθολικης αποδοχης και ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ?

Αυτο ειναι ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗς οταν ζηταμε να γινει για τους λιγους εμας με μη 35 συνταξιμα, αυτο που γινεται για ΟΛΟΥΣ τους υπολοιπους συνταξιουχους δηλαδη 20% απο τα 1200 ευρω του Ν. 4024/2011?


"Για τους κάτω των 55 ετών συνταξιούχους, κατά 20% μειώνεται το ποσό των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ για όσους στρατιωτικούς έχουν κλείσει 35 συντάξιμα έτη ή που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία ενώ κατά 40% μειώνεται το ποσό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιούχους δεν έχουν κλείσει 35 συντάξιμα έτη".


Θανασης Κηρυκος

Thanasis είπε...

Αυτή είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...κι αν θυμηθούμε την δήλωση ενός των συγκυβερνούντων, ότι "δεν μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή", τότε βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα ευπόρων ανθρώπων, που ασκούν το hobby τους ή "κάνουν την πλακίτσα τους"...
Ευχαριστώ

Unknown είπε...

συνάδελφοι πάει το δούλεμα σύννεφο,οι συντάξεις θα αντιστοιχούν στο 50% των αποδοχών των ενεργεία