---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αποποίηση ευθυνών μέσω παραίτησης σε στιγμές κρίσης!!! ΛΥΣΗ ή ΠΑΡΑΛΥΣΗ; του Αντγου ε.α. Παντελή Μαυροδόπουλου, προέδρου ΔΣ/ΕΑΑΣ

     Στη συγκέντρωση που έλαβε χώρα την 5 Φεβ. 2012 στα γραφεία της ΕΑΑΣ, με συμμετοχή 33 Συνδέσμων Τάξεων, Συνδέσμων Όπλων και Σωμάτων, προέδρων Ν.Π.Ι.Δ. και προέδρων 2 παραρτημάτων της ΕΑΑΣ, με παρουσία των προέδρων της ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ, ακούστηκαν πολλές γνώμες και υποβλήθηκαν ανάλογες προτάσεις. Το κλίμα, κάποιες στιγμές, άγγιξε τα όρια της έντασης. Υπήρξαν, ως ήταν φυσικό, και διαφωνίες και κριτική για το έργο μας, αλλά οι περισσότεροι ομιλητές επεσήμαναν το απλό, απλούστατο “Η ισχύς εν τη ενώσει”, δηλαδή ομόνοια, κοινή προσπάθεια, δυναμική συμμετοχή στον κοινό αγώνα όλων των ε.α. συναδέλφων, που υφίστανται πράγματι, άμεση και άδικη μεταχείριση σχετικά με τα οικονομικά βάρη που τους επέβαλαν οι  τελευταίες ρυθμίσεις, κατάσταση υλικής και ηθικής εξόντωσης, αφού οι συντάξεις μας μειώνονται συνολικά άνω του 50%.
     Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΑΣ αλλά ταυτόχρονα ως Αξκός ε.α. και σε τελευταία ανάλυση, ως άνθρωπος στον οποίο έτυχε αυτό το τιμητικό βάρος και μάλιστα σε καιρό κλιμακούμενης κρίσης, προσπαθώντας όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, η κατάσταση και τα μέσα που διαθέτει η ΕΑΑΣ, δεν θα κρύψω τη φόρτιση, που με διακατέχει τις τελευταίες ημέρες από τις διάφορες επιθέσεις (φραστικές και μέσω επιστολών από το διαδίκτυο) που δέχτηκα, παρ’ όλη την προσπάθεια που κατέβαλλα μαζί με το Δ.Σ. της Ένωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν για τυχόν παραλείψεις, αντιλαμβανόμενος πλήρως το περιεχόμενο  των εν λόγω προς το άτομό μου, επιθέσεων. Ίσως και εγώ αν δεν είχα την τύχη να γευτώ από αυτή τη θέση τα γεγονότα, θα έπραττα και θα σκεπτόμουν ανάλογα, μηδενίζοντας το έργο της ΕΑΑΣ, το οποίο όλοι γνωρίζουν έστω και αν κάποιοι το παραβλέπουν σκοπίμως.
     Εκείνο όμως, το οποίο κρίνω ως απαράδεκτο, είναι η αποποίηση ευθυνών μέσω παραιτήσεων ή κριτικής εκ των ένδω ότι, τίποτε δεν γίνεται - παραιτηθείτε - πάλι εκλογές - κάτω ο πρόεδρος κ.ά. Στάση δηλαδή, και συμπεριφορά κάποιων που φαίνεται να εγκαταλείπουν το “καράβι” εν μέσω τρικυμίας προς αποποίηση ευθυνών και μελλοντική επιστροφή. (λευκοί πλέον, ως περιστερές)!
     Τις όποιες ευθύνες, τις αναλαμβάνω προσωπικά στο ποσοστό που μου αναλογούν. Αλλά η στάση και συμπεριφορά κάποιων, ξεπερνά τα όρια κάθε δεοντολογίας. Χωρίς να μονοπωλώ την αξία του έργου της ΕΑΑΣ. Χωρίς να θέλω να μειώσω κατ’ ελάχιστο, την αξία της δράσης και των στόχων των λοιπών ενώσεων αποστράτων και ΝΠΙΔ που συμμετείχαν στην προαναφερόμενη συγκέντρωση θα ήθελα να υπογραμμίσω τη ζημιά που θα υποστούμε ως ε.α. Αξκοί, αν η ΕΑΑΣ ατονίσει και υποβαθμιστεί.
      Έχοντας επίγνωση αυτών των κινδύνων αλλά και των υποχρεώσεων που ανακύπτουν από την κατάσταση, το χρονικό διάστημα που μου απομένει του ενός έτους περίπου, ως προέδρου της ΕΑΑΣ, θα συνεχίσω με όσους συνεργάτες είναι κοντά μου, πιστεύοντας ότι η παραίτηση οιουδήποτε από τα καθήκοντα του Δ.Σ., αυτή τη στιγμή, όχι μόνο είναι αποποίηση ευθυνών ή κάποια τέλος πάντων λύση, αλλά παράλυση.
     Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι προτάσεις από την προαναφερθείσα συγκέντρωση επεξεργάζονται και σύντομα θα γίνουν οι απαιτούμενες προτάσεις και ενέργειες, επικειμένης μάλιστα, της συνάντησης των προέδρων των Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό.
Αντγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος
           Πρόεδρος ΔΣ/ΕΑΑΣ

4 σχόλια:

BlogOfBlogs είπε...

Λυπάμαι ειλικρινά που δε μπορώ να συμφωνήσω με τον κ. πρόεδρο, αφού επιχειρεί μια βολική «δεοντολογική» κατά τη δική του εκτίμηση και ταυτόχρονα γενικόλογη ταύτιση της παραίτησης, με την αποποίηση ευθυνών.
Ενίοτε όμως η παραίτηση εμπεριέχει και την άρνηση του αιτούντα να αποδεχτεί καταστάσεις και γεγονότα που δε συνάδουν με τις αρχές και προτεραιότητές του.
Όσο για το στερεότυπο “Τις όποιες ευθύνες, τις αναλαμβάνω προσωπικά στο ποσοστό που μου αναλογούν”(μάλλον εννοεί τα όποια λάθη) θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ήταν τα λάθη και τι έγινε για να αποκατασταθούν.
Θα επισημάνω λοιπόν εδώ την ταπεινή μου εκτίμηση για ένα κυρίαρχο ΛΑΘΟΣ που στιγμάτισε το μέλλον μας…..
O “πόλεμος” κατά των αποστράτων δε ξεκίνησε τώρα, αλλά πολύ πολύ νωρίτερα, με τη διάσπαση των αποστράτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες….Τώρα κοντεύει πλέον στη λήξη του….. Είμαστε στη φάση που μαζεύουμε τα συντρίμμια μας.
Δυστυχώς απ' ότι φάνηκε ο κεντρικός φορέας της ΕΑΑΣ είχε άλλες προτεραιότητες(π.χ διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του Νομικού προσώπου) και οι αντιδράσεις του στο σχέδιο σαλαμοποίησης των αποστράτων ήταν εντελώς υποτονικές και προσχηματικές.
Αποδείχθηκε ότι ο κ. πρόεδρος δε συνειδητοποίησε επαρκώς τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις του θέματος, που λειτούργησε τελικά ως κερκόπορτα για τη διάλυση των αποστράτων ....
Θεωρώ λοιπόν πως ο εφησυχασμός που προηγήθηκε και η παθητική αποδοχή(κατά το κοινώς λεγόμενο “γαργάρα”), από το κυρίαρχο θεσμικό όργανο των αποστράτων, της«λογικής» του διαίρει και βασίλευε, που μας επιβλήθηκε με τον κατακερματισμό των αποστράτων, αποδείχθηκε μοιραίο, αφού οι εμπνευστές του αποθρασύνθηκαν από την έλλειψη αληθινής συνοχής και φθάσαμε πλέον στα γνωστά σημερινά χάλια.
Το δόγμα: "ΝΑΙ" στις Θυσίες απ' όλους..."ΟΧΙ" στην εκδίκηση των ολίγων...(με πράξεις που απαιτούσαν γενναιότητα και όχι λόγια)θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είναι κυρίαρχο στις διεκδικήσεις μας.
Έτσι και μόνο έτσι θα έβρισκε ανταπόκριση στην πράξη το “Ισχύς εν τη Ενώσει”
Τώρα πλέον αναζητείται ο από “Μηχανής Θεός” που θα εμπνεύσει και θα υλοποιήσει στην πράξη αυτή τη χαμένη ΕΝΟΤΗΤΑ…
Εν κατακλείδι λοιπόν.….“Προπονητής” που δεν κερδίζει…. αλλάζει….(Ασχέτως αν δειλά και διστακτικά, με γενικόλογα και αοριστίες αναγνωρίζει τα όποια λάθη του).
Άλλωστε η “ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ” εκτός του ότι αποτελεί την ύστατη ευκαιρία εξιλέωσης, επιφέρει συνήθως νέα πνοή και δυναμική.
Λαφτσόπουλος Σταύρος
Σχης ε.α

Apostolos είπε...

Σταύρο, θα διαφωνήσω μαζί σου. Είναι ίδιον του Έλληνα να κοιτά την καμπούρα του άλλου, να περιμένει από τους άλλους να ενεργήσουν, να αντιδρά όχι πριν αλλά μετά. Εν ολίγοις, για όλα φταίνε οι άλλοι. Κακές ενέργειες ή απραξία 40 χρόνων από 100άδες συναδέλφους και πολιτικούς, τις χρεώνεις στο σημερινό πρόεδρο μόνο και μόνο για να εξιλεωθείς στα μάτια σου. Δεν το πεστεύω αλλά αν υπάρξει θετική εξέλιξη να δω τι θα λες μετά.

BlogOfBlogs είπε...

Απόστολε,
1ον: Δεν έχω καμία πρόθεση να χρεώσω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Απλά εκφράζω ελεύθερα την άποψή μου και ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει τις εξελίξεις και τα γεγονότα...
2ον: Δεν έχω καμία ανάγκη να εξιλεωθώ στα μάτια μου(δεν το αντιλαμβάνομαι)αφού δεν εκφράζω κάποιο συλλογικό όργανο ή ακόμη δεν κατέχω κάποια θέση ευθύνης.
3ον: Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση σου και δεν επιζητώ καν τo σχόλιό σου, πόσο μάλλον τη δικαιωσή μου.
4ον: Αν υπάρξει "θετική εξέλιξη"(καθαρά υποκειμενική) δε βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να αλλάξω άποψη...
5ον: Η εκτίμησή μου στους αγώνες που έδωσες και συνεχίζεις να δίνεις μου απαγορεύουν να αντιπαρατεθώ μαζί σου...
Καλό Βράδυ...
Λαφτσόπουλος Σταύρος
Σχης ε.α

Apostolos είπε...

Σταύρο, ας αφήσουμε να τελειώσει ότι άρχισε και τα ξαναλέμε. Πάντως σε αυτή τη φάση μια παραίτηση του προέδρου της ΕΑΑΣ θα σημάνει εκλογές, καθυστέρηση κλπ. Πάντως να ξέρεις ότι δεν είμαι σε καμιά δύσκολη θέση. Αν καταλάβαινα ότι ο πρόεδρος μας πουλούσε θα του είχα επιτεθεί πρώτος. Αν το κάνει τόσο έντεχνα τι να πω. Καλό βράδυ.