---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δεν δικαιούνται το επίδομα οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών. Γιατί κύριοι βουλευτές; Από Παρασκευή μέχρι Κυριακή βράδυ που θα μένουν τα παιδιά μας; Στα παγκάκια;

Σύμφωνα με α) τις διατάξεις του άρθρου 10 ν.3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004) όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ.10 άρθρου 3 ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138A/2004) και τις διατάξεις της παρ.14 του άρθρου 5 ν.3296/2004 (ΦΕΚ 253Α/2004) για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και β) την Κ.Υ.Α. 1104059/7953/29-12-2004 με την οποία καθορίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες χορήγησής του.  - Δεν δικαιούνται το επίδομα οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών. Στις Στρατιωτικές Σχολές ανήκουν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Φοιτητικό επίδομα 2013: Δείτε ποιοι δικαιούνται τα 1.000 ευρώ!
     Το φοιτητικό επίδομα 2013 θα ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ όπως κάθε χρόνο και θα μπορούν να το λάβουν οι φοιτητές που θα καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια. Η προθεσμία για τις αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το φοιτητικό επίδομα 2013 και την κατάθεση στις αρμόδιες ΔΟΥ λήγει στο τέλος Μαρτίου. Με εγκύκλιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης για το φοιτητικό επίδομα του 2013. Καταρχάς για να πάρει ο φοιτητής το φοιτητικό επίδομα 2013, πέραν των βασικών προϋποθέσεων που απαιτούνται (απόσταση Σχολής μέχρι 40 χλμ. από την μόνιμη κατοικία τους, οικογενειακό εισόδημα έως 30.000, όριο το οποίο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και οπωσδήποτε να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του τελευταίου έτους), πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες Εφορίες την αίτηση (χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ.), το πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει, το μισθωτήριο κατοικίας, το τελευταίο εκκαθαριστικό Εφορίας (για την οικονομική χρήση του 2007) και το αντίγραφο του Ε9. Ποιοί δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα 2013;
1. Το φοιτητικό επίδομα 2013 των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στις οικογένειες που έχουν προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων ή σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος.
2. Χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες.
3. Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος.
4. Δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα 2013 όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
5. Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος αυτής, το περιεχόμενο του οποίου αναλύεται στα έντυπα πιστοποιητικού (διαφορετικά για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής και τα οποία εκδίδονται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και φέρουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής.
6. Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή.
7. Στα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να αναφέρονται μαθήματα και όχι διδακτικές μονάδες. Τα πιστοποιητικά σπουδών που αναφέρουν διδακτικές μονάδες δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά.
8. Ο φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β' εξάμηνο (εαρινό) δικαιούται ολόκληρο το επίδομα.
 9. Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου.
 10. Δικαιούχος είσπραξης του επιδόματος είναι ο πατέρας ή η μητέρα του φοιτητή. Κατ' εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ' όσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. γ) είναι πάνω από 25 ετών δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
            Για να καταβληθεί το φοιτητικό επίδομα 2013, ο φοιτητής θα πρέπει να σπουδάζει σε πόλη άλλη από αυτήν της κύριας κατοικίας του και να διαμένει σε μισθωμένη οικία. Στην πόλη στην οποία διαμένει ο φοιτητής, οι γονείς του δεν θα πρέπει να έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Για την απόδειξη του γεγονότος ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία, οι γονείς του θα πρέπει να προσκομίσουν, μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ. Όσον αφορά στα μισθωτήρια συμβόλαια επισημαίνονται τα ακόλουθα:
* Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα. Στις περιπτώσεις που απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο για τη χορήγηση του επιδόματος γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα. Η συμπλήρωση του διμήνου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.
* Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται ως μίσθωση υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ' αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα.
Γίνονται δεκτά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας Αρχής.
* Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
* Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
* Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.
* Σε περίπτωση που υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας λαμβάνεται υπ' όψη μόνο το ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: