---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ο Μύθος Των Προνομιούχων Στρατιωτικών (από το site του ΕΣΠεΔΜ)

Ε.Σ.Πε.Δ.Μ. {Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας}

 Ε.Σ.Π.Ηπ. {Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου}

     Αφορμή μου για το άρθρο αυτό αποτέλεσε ένα κείμενο του δικηγόρου Δασταυρίδη Γρηγορίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Και για όσους δεν γνωρίζουν θα πω ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα διαβάζεται σε όλη τη Θεσσαλία και είναι πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της περιφέρειας. (πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Ο συγκεκριμένος κύριος λοιπόν κάνει μια άνευ λόγου επίθεση σε όλους τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, και μάλιστα χρησιμοποιεί και επιχειρήματα για να μας πείσει για ποιούς λόγους δεν θα έπρεπε οι στρατιωτικοί να διαμαρτύρονται για τις μειώσεις που υφίστανται. Θεωρεί και αυτός ότι οι στρατιωτικοί ανήκουν στη κατηγορία των προνομιούχων λειτουργών που απολαμβάνουν σωρεία παροχών από το Ελληνικό κράτος. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να αντικρούσω έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του κυρίου Δασταυρίδη με επιχειρήματα. Γράφει λοιπόν απευθυνόμενος σε όλους τους στρατιωτικούς:
σε έναν αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού θα έγραφα «ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ» η πατρίδα:

1. «σε σπούδασε δωρεάν»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Κανένας δεν πληρώνει δίδακτρα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας μας. Μήπως εσείς που τελειώσατε τη νομική πληρώνατε για τις σπουδές σας; Προφανώς όχι. Άρα κάνετε λάθος. Στη περίπτωση που με τη λέξη δωρεάν αναφέρεστε στη στέγαση και στη διατροφή εντός των στρατιωτικών σχολών, θα σας απαντήσω το εξής: Όλοι οι μαθητές στρατιωτικών σχολών είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν στις εγκαταστάσεις της σχολής που φοιτούν και να εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες (το πρόγραμμα μίας Στρατιωτικής Σχολής δεν είναι 8ωρο ούτε εφαρμόζετε το 5νθήμερο) και έτσι να ενοικιάζουν σπίτια διότι ως γνωστό τα πολιτικά ρούχα εντός στρατιωτικών σχολών απαγορεύονται, άρα κάπου θα πρέπει να αλλάζει τη στολή του ο μαθητής για να απολαμβάνει τις λιγοστές και ολιγόωρες εξόδους του. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ σκληρές και σίγουρα δεν συγκρίνονται με τη φοιτητική ζωή που περνάνε όλοι οι επιτυχόντες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο για τη διατροφή αυτή πραγματικά είναι δωρεάν, όπως δωρεάν υποθέτω ήταν και η διατροφή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας ή η διατροφή σας στις φοιτητικές λέσχες. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι όταν εσείς τελειώσατε «δωρεάν» τη νομική (στη χώρα μας) είχατε το δικαίωμα να εργαστείτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου σαν δικηγόρος. Ο στρατιωτικός είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην υπηρεσία από 9 εως 12 χρόνια (αναλόγως τη σχολή) σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σαν έξοδα σπουδών.
2. «σε αντάμοιβε με μισθό καλύτερο και παχυλότερο από ομολόγους σου των γειτονικών και ενίων ευρωπαϊκών χωρών»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς αναφέρεστε στους μισθούς των στρατιωτικών των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι κανένας Έλληνας εργαζόμενος δεν αμείβεται με χρήματα λιγότερα από τους αντίστοιχους εργαζόμενους των χωρών αυτών (όπως άλλωστε κι εσείς). Πραγματικά δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα υπήρχε άποψη που θα έλεγε ότι ο μισθός μου θα έπρεπε να κυμαίνονταν στα 150 ευρώ. Μα με αυτούς τους μισθούς δεν μπορείς να επιβιώσεις στη χώρα μας. Όσο για τους μισθούς των Στρατιωτικών των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών σας ενημερώνω ότι είναι πολλαπλάσιοι των δικών μας.
3. «σου παρείχε πλειστάκις και δωρεάν διακοπές»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα Κ.Α.Α.Υ. είναι στρατόπεδα δίπλα σε θάλασσα που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες σε καιρό πολέμου (αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών πολέμου). Τον καιρό της ειρήνης λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να μείνουμε για περίπου 12 μέρες με ένα σχετικά μικρό τίμημα για ενοίκιο τόσο ώστε να μην επιβαρύνουμε καθόλου την υπηρεσία αλλά και να συντηρούνται οι εγκαταστάσεις. Βέβαια δεν διαλέγουμε εμείς την περίοδο που θα πάμε, και σίγουρα πληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα (διατροφή, ποτά, διασκέδαση). Υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επαρκούν για όλο το στρατιωτικό προσωπικό. Και λογικά ένα μόνο μέρος των «τυχερών» καταφέρνουν να κάνουν διακοπές (σχεδόν μία φορά τα τέσσερα χρόνια) και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γιατί το μεγάλο μέρος των «τυχερών» παραθερίζει τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Θα σας υπενθυμίσω ότι όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες δικαιούνται εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού σε περιοχές, ξενοδοχεία και ημερομηνίες της αρεσκείας τους με πολύ πιο συμφέρουσες τιμές και χρόνο παρά χρόνο.
4. «διέθετε λέσχες για φαγητό και διασκέδαση, σχεδόν δωρεάν για εσένα και την οικογένειά σου»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι λέσχες δεν είναι ιδρύματα όπου ταΐζουν δωρεάν τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Οι τιμές βέβαια είναι φθηνές (τιμή αγοράς συν ένα μικρό κέρδος) αλλά κανένας μας δεν επιλέγει να τρώει κάθε μέρα σε ταβέρνα. Είναι ακριβό και προφανώς όχι και τόσο υγιεινό. Με τα χρήματα που χρειάζεται ένας στρατιωτικός για να φάει στη λέσχη, μία νοικοκυρά θα μπορούσε να μαγειρέψει για όλη την οικογένεια. Αφού είστε κάτοικος Λάρισας σταθείτε ένα μεσημέρι έξω από την Λέσχη (στη κεντρική πλατεία) και μετρήστε πόσοι στρατιωτικοί θα εισέλθουν για μεσημεριανό φαγητό. Μετά συγκρίνετε τον αριθμό αυτό με τους υπηρετούντες στην περιοχή σας και θα καταλάβετε πόσο λάθος έχετε κάνει. Θα υπενθυμίσω ότι η στρατιωτική λέσχη είναι ένα κτίριο όπου εξυπηρετεί όλη την κοινωνία κάθε περιοχής. Στις λέσχες έχουν δικαίωμα σίτισης φοιτητές, καθηγητές στελέχη της Ε.Α. κ.α. Κάθε μήνα παρακρατείται ένα ποσό από τον μισθό των στελεχών του ΣΞ για τις λέσχες.
5. «διέθετε ενίοτε σε πολλούς από εσάς και διαμερίσματα για δωρεάν διαμονή μετά της οικογενείας σας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσο για τα Σ.Ο.Α. (στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών) που προφανώς αναφέρεστε θα σας παραπέμψω στην μελέτη του πολύ καλού φίλου και συναδέλφου προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας κυρίου Νατσιούλα Ηλία που δημοσιεύτηκε στο site της ΕΣΠΕΘ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τα υπάρχοντα διαμερίσματα επαρκούν για τη στέγαση μόνο του 5% των στελεχών. Δηλαδή στα 35 χρόνια υπηρεσίας θα στεγαστώ για 2 χρόνια (πόσα έχω πληρώσει τα 32 χρόνια σε ενοίκια όπου μετακινούμαι ανά 3 χρόνια μη έχοντας δικαίωμα να αγοράσω δικό μου σπίτι). Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις που μετακινούν το προσωπικό τους κάθε τόσο, υποχρεωτικά τους εξασφαλίζουν κατοικία (πληρώνουν ξενοδοχείο ή ενοίκιο σπιτιού). Εγώ προσωπικά διαμένω σε ένα διαμέρισμα 100 τμ στην Κοζάνη 10ετίας και πληρώνω 280 ευρώ, σε ένα ανάλογο διαμέρισμα στα ΣΟΑ θα πλήρωνα 124 ευρώ. (Στρατιωτικός Κανονισμός 300-6). Πού είναι η δωρεάν διαμονή;
6. «διέθετε και καταστήματα για να ψωνίζετε πολύ πιο φτηνά για όλα τα αναγκαία σας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτά τα καταστήματα όπως τα ονομάζετε εσείς, στρατιωτικά πρατήρια όπως τα ονομάζουμε εμείς εξυπηρετούν τις Μονάδες κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο εμάς. Οι τιμές είναι ίδιες και ίσως πιο ψηλές σε σχέση με τα πολυκαταστήματα που έχετε στην περιοχή σας. Για αυτό και είναι ελάχιστοι οι στρατιωτικοί που τα επισκέπτονται. Αν νομίζετε ότι δεν λέω την αλήθεια πηγαίνετε μια φορά μαζί με έναν στρατιωτικό και συγκρίνετε τις τιμές.
7. «σας παρείχε γενναιόδωρα σύνταξη, ακόμα και σε συναδέλφους σας ηλικίας 50 ετών περίπου»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Οι στρατιωτικοί ξεκινούν να εργάζονται από την ηλικία των 18 ετών. Στα 35 χρόνια εργασίας έχουν συμπληρώσει 10500 ένσημα και άλλα 17 χρόνια σε απλήρωτες υπερωρίες. Αλήθεια γνωρίζετε πολλούς που να έχουν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό ενσήμων;
      Θα σας ενημερώσω επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης του ΙΚΑ είναι τα 53 χρόνια (όχι τα ανώτατα όρια ηλικίας). Και όσο για τον μύθο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα σας ενημερώσω ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν αυτό το δικαίωμα απλά κανείς δεν έκανε χρήση. Μπορείτε να καταλάβετε το λόγο; Διότι δεν είναι λογικό να εγκαταλείπεις την εργασία σου όταν βρίσκεσαι στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια και αυξάνεις με τη παραμονή σου κατά πολύ τόσο την σύνταξη σου όσο και το εφάπαξ. Μόνο κάποιοι στρατιωτικοί έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος διότι οι συνθήκες εργασίας και ζωής είναι πολύ ψυχοφθόρες τόσο για τον στρατιωτικό όσο και για την οικογένειά του. Όσο για το «γενναιόδωρη σύνταξη» θα σας ενημερώσω ότι το ύψος της βρισκόταν στη βάση της κλίμακας σε σχέση με τις συντάξεις των δημοσίων αλλά και ιδιωτικών υπαλλήλων με επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών
.
     Κύριε Δασταυρίδη
     Σας ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το κείμενό μας. Δεν αποτελεί μια προσωπική άποψη βυθισμένη σε ένα βούρκο γεμάτο ψέματα αλλά την πραγματικότητα όπως την βίωσαν οι απόστρατοι και την βιώνουν οι εν ενεργεία Έλληνες Στρατιωτικοί.

                    Πετκίδης Θεόδωρος                   Γκαβαρδίνας Βασίλειος

                      Ανθλχος (ΑΤΘ)                           Ανθλγός (ΑΠΖ)
              Πρόεδρος προσωρινού Δ.Σ.           Μέλος προσωρινού Δ.Σ.
                          Ε.Σ.Πε.Δ.Μ.                                    Ε.Σ.Πε.Ηπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: