---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Απίστευτο!!! Δείτε τι απάντησε το ΓΛΚ σε συνάδελφο για την επιστροφή της διαφοράς κρατήσεων περίθαλψης, εισφοράς αλληλεγγύης και έκτακτης εισφοράς


ΠΡΟΣ: κος ΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Α.Μ. 1710...............

ΘΕΜΑ: “Δίνονται Πληροφορίες”.


     Σε απάντηση της από 03-06-2013 ηλεκτρονικής σας επιστολής σας γνωρίζουμε τα εξής:


1) Το 1/6 του ποσού των 867,16 ευρώ, (που εισπράξατε αχρεώστητα από 01/08/2012 έως 31/12/2012 λόγω αναπροσαρμογής) ήτοι 144,52 ευρώ, που παρακρατείται από 01/02/2013 από τη σύνταξή σας, θα αφαιρεθεί από το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης που θα λάβετε το 2013 και όχι από αυτή που εισπράξατε το έτος 2012.


2) Δεν προβλέπεται από τον ν.4093/12 η εκκαθάριση και η επιστροφή της διαφοράς κρατήσεων περίθαλψης, εισφοράς αλληλεγγύης και έκτακτης εισφοράς λόγω αναπροσαρμογής – μείωσης της σύνταξης στους συνταξιούχους.
Εκ της Διευθύνσεως
 
Η ερώτηση ήταν
 
     Καλημέρα, έλαβα πριν από μερικές ημέρες την βεβαίωση για τη σύνταξη που εισέπραξα από 1-1 έως 31-12-2012.Από έλεγχο που έκανα διαπίστωσα ότι η αναδρομική κράτηση που μου έγινε και συνεχίζεται να κρατείται, λόγω αναπροσαρμογής της σύνταξης από 1-8-2012, δεν αφαιρέθηκε από το ακάθαριστο ποσό της σύνταξης. 
     Επίσης δεν αφαιρέθηκε η διαφορά των κρατήσεων στη υγειονομική περίθαλψη, εισφορά αλληλ/ης και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία προκύπτει μεταξύ των κρατήσεων που μου έγιναν πριν τη μείωση της σύνταξης και μετά την μείωση (π.χ. μου κρατήθηκε πριν τη μείωση ως εισφορά αλληλεγγύης ποσό 159,46 ευρώ ενώ με την μείωση έπρεπε να μου κρατηθεί ποσό 117,74 ευρώ). Επειδή τα παραπάνω ποσά είναι σημαντικά για την οικονομική μου κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη ότι εισπράτω κάθε μήνα ως πληρωτέο ποσό 180 ευρώ, παρακαλώ για την ενημέρωσή μου για τις παραπάνω κρατήσεις.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΖΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
ΑΜ 1710............, Aθήνα  03-06-2013
 

5 σχόλια:

Hercules είπε...

Ε & καλά, εκπλήσεστε; Τέτοιοι που έχουμε & μας έχουν καταντήσει, καλά μας κάνουν..
Ασφαλώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία Απόστολε, όμως φαίνεται εκεί κάπου μπροστά (η ελπίδα), που ξεψυχάει.. Τη βλέπεις..;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ είπε...

Όσον αφορά το πρώτο μέρος της απάντησης του ΓΛΚ δεν βλέπω τίποτε το παράλογο. Αν και έχει ξεφτυλλιστεί το θέμα της σύνταξης με τις απανωτές μειώσεις και τείνει να γίνει στην κυριολεξία επίδομα, μου φαίνεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις λόγω επαναπροσδιορισμού της σύνταξης, είναι τυπικά ορθό να εμφανιστούν στη βεβαίωση του 2013 (που θα εκδοθεί το 2014) και όχι ου 2012 καθότι παρακρατούνται φέτος (2013). Σχετικά με το δεύτερο μέρος της ερώτησης/απάντησης, πράγματι είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί ότι επειδή μειώνεται η ακαθάριστη σύνταξη θα έπρεπε να είχαν μειωθεί και οι κρατήσεις που γίνονται σε ποσοστό αυτής. Άρα είναι λογικό και δίκαιο να επιστραφεί το ποσοστό των κρατήσεων που έγιναν και είχαν υπολογιστεί με το ποσό της προηγούμενης σύνταξης. Είναι απορίας άξιο πως η απάντηση του ΓΛΚ είναι ότι "δεν προβλέπεται". Νομίζω ότι είναι το άκρον άωτον του φασισμού και του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Πιστεύω ότι όσοι υπάλληλοι απαντούν με αυτό το ύφος διαπράττουν αδίκημα, εάν δεν υπάρχει ήδη αδίκημα με την μη επιστροφή των παρακρατηθέντων που σε ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν οι νόμοι.

Thanasis είπε...

Εντάξει και τι κάνουμε τώρα...
Τι ενέργειες έχουν γίνει και ποιές πρόκειται να γίνουν...
α.Αντιπρόσωποι των ενώσεων με μεγενθυμένη την απαντητική επιστολή σε όλα τα κανάλια...
β.Πρωτοσέλιδο σε πανελλαδική εφημερίδα (θα πληρώσουμε "ρεφενέ").
Διαφορετικά: Ευχαριστούμε για την (μεταξύ μας)ενημέρωση...

nikos4 είπε...

Το θέμα είναι ότι στο εκκαθαριστικό δεν φαίνεται πόση είναι η εισφορά αλληλεγγύης για το 2012.Τι ακριβώς θα γράψουμε στη φορολογική δήλωση?

D είπε...

Εκτιμώ ότι ο υπάλληλος που απάντησε στο αίτημα του συναδέλφου, σκέφτηκε ότι το διεκδικούμενο ποσό είναι μικρό σε σχέση με τα έξοδα διεκδίκησής του και βασιζόμενος στην υπόθεση ότι δεν θα γίνει δικαστική ενέργεια λόγο αυτού του γεγονότος, αποφάσισε (ίσως και μετά από συνεννόηση με τους προϊσταμένους του) να απαντήσει χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, δηλαδή πρακτικά να «δουλέψει» τον κ Ζήση.

Κατόπιν αυτών, προτείνω τις ακόλουθες ενέργειες:

α. Με μέριμνα του κ. Ζήση και την βοήθεια συναδέλφων νομικών, να εξεταστεί η δυνατότητα αποστολής εξώδικου και εν συνεχεία άσκησης μήνυσης (πχ για παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση κλπ) προς τον υπάλληλο που απάντησε, με παράλληλη άσκηση αγωγής εναντίον του για διεκδίκηση ποσού για ηθική βλάβη (ή οποιαδήποτε άλλη αιτία).

β. Σε περίπτωση που θεωρηθεί δυνατή η άσκηση μήνυσης ή/και αγωγής, να προσδιοριστεί με μέριμνα των προαναφερθέντων συναδέλφων νομικών το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την άσκησή τους μέχρι την τελεσιδικία.

γ. Με μέριμνα του κ. Ζήση και του Απόστολου, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ Λάρισας τα ένδικα μέσα που μπορούν να ασκηθούν και το χρηματικό ποσό που απαιτείται.

δ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να δηλώσουν αν προτίθενται να συνεισφέρουν έτσι ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό. Όσοι περισσότεροι συμμετάσχουν, τόσο λιγότερα θα πληρώσει ο καθένας. Ελπίζω ότι το ποσό δεν θα είναι μεγάλο και οι συνάδελφοι πολλοί. Σκεφτείτε ότι ο υπάλληλος του ΓΛΚ πιθανότατα δεν θα έχει παρόμοια υποστήριξη συναδέλφων του για έξοδα δικηγόρου.

ε. Αν η συμμετοχή κάθε ενός είναι επαρκώς μικρή και συγκεντρωθεί το ποσό, ξεκινούν οι διαδικασίες των ένδικων μέσων. Το διεκδικούμενο ποσό της αγωγής να καθοριστεί σε ύψος που να καλύψει την απαίτηση του κ. Ζήση και τις αντίστοιχες απαιτήσεις όσων συναδέλφων συνέβαλαν (ίσως πενταπλασιασμένο ή δεκαπλασιασμένο για να κόψει το δικαστήριο και κάτι!!).

στ. Αν η μήνυση ή/και αγωγή γίνουν αποδεκτές ως βάσιμες από τον εισαγγελέα, τότε η σχετική αλληλογραφία να κοινοποιηθεί, με μέριμνα των συναδέλφων νομικών, στον προϊστάμενο του υπαλλήλου που απάντησε και να ζητηθεί όπως αυτός τεθεί σε διαθεσιμότητα , όπως προβλέπει ο νόμος για τους δημοσίους υπαλλήλους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, κινδυνεύει και αυτός από μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

ζ. Η υπόθεση να προχωρήσει μέχρι ή να συμβιβαστεί ο υπάλληλος και να μεριμνήσει για απόδοση των υπεξαιρεθέντων ή να καταδικαστεί ή να χάσει ο κ. Ζήσης.

Πιστεύω ότι με μόνη την άσκηση ένδικων μέσων κατά μεμονωμένου υπαλλήλου, θα υπάρξει επαρκής πίεση για επανεξέταση πολλών θεμάτων από το ΓΛΚ. Αν μάλιστα τεθεί και σε διαθεσιμότητα, τότε το ΓΛΚ θα σκέπτεται πολύ σοβαρά να απαντήσει με τον τρόπο αυτό στο μέλλον.

Έστω και αν η υπόθεση χαθεί, το κόστος θα είναι μικρό καθότι μοιρασμένο. Ο υπάλληλος όμως θα έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για τον δικηγόρο του και οι συνάδελφοί του θα γνωρίζουν ότι δεν αστειεύονται με συγκροτημένους, νοήμονες και νομοταγείς πολίτες που μάλιστα δρουν ομαδικά.

Αν κερδίσουμε, έστω και σε πρώτο βαθμό, τα κέρδη θα είναι τεράστια τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα αφού θα έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος στην διεκδίκηση αιτημάτων που είναι προφανή και νόμιμα.

Τέλος, σημειώνω ότι δεν είμαι νομικός και οτι τα ανωτέρω μπορεί να είναι ανεδαφικά ή μη εφαρμόσιμα. Πιστεύω όμως ότι είναι σκόπιμο να εξετασθούν από κάποιον ή κάποιους που να γνωρίζουν το θέμα. Μια μικρή ανάλυση για την προσωπική ευθύνη των Δ.Υ. εδώ www.kollintzas.gr/ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ/Υπόδειγμα σημειώσεων/ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ/Δικαιώματα-Υποχρεώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.pdf

Δημ. Σουφλής
ΠΑ