---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΠΟΙΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΑΣ


Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, Ταξίαρχος (εα)

ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις, PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε το διορισμό της διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Τα ΕΑΣ ήταν χωρίς διοίκηση από τον Φεβρουάριο του 2013 και για περίπου πέντε μήνες η αμυντική αυτή βιομηχανία παρέμεινε χωρίς διοίκηση με αποτέλεσμα παραγγελίες εκατομμύριων ευρώ δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Μπορεί μεν η νέα διοίκηση των ΕΑΣ να τοποθετήθηκε αλλά μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει η σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οπότε δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η επαναλειτουργία της.

Ανεξάρτητα  αυτού ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ  σε τηλεοπτική εμφάνιση του στις 25 Ιουλίου 2013 δήλωσε ότι η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει άμεσα  από την εξασφάλιση συμβολαίων όπως αυτού με την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ  για το πρόγραμμα παραγωγής πυρομαχικών διαμετρήματος 40 χλστ. για τα AC-130 Gunship της Αεροπορίας των ΗΠΑ το οποίο ανέρχεται σε ύψος 220 εκατ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (τα πυρομαχικά 40L60 των ΕΑΣ έχουν επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές εδάφους και αέρος) έχει διάρκεια πέντε ετών και  το 87% της αξίας του (191,4 εκατ.δολλάρια) αντιπροσωπεύει το κόστος του έργου που θα αναληφθεί από τα ΕΑΣ.
To Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι η αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ  μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013  θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά σε απάντηση σχετικού αιτήματος για υποβολή προσφοράς (RfP) της USAF και η κατακύρωση του προγράμματος πρεπει να γίνει  μέσα σε διάστημα ενός μηνός και αμέσως μετα τα  ΕΑΣ θα πρέπει να αρχίσουν την παραγωγή. Επίσης υπάρχει και το δεύτερο πρόγραμμα παραγωγής φυσιγγίων διαμετρήματος 5,56 χλστ ύψους 30 εκατ. δολαρίων που επιθυμεί να αναθέσει η αμερικανική εταιρία στα ΕΑΣ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει επαναληπτικές παραγγελίες που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει στο ύψος των 158 εκατομμυρίων φυσιγγίων αξίας άνω των 60 εκατ. δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι και για τα δύο προγράμματα ( 40 χλστ και 5,56 χλστ..) η αμερικανική εταιρεία ATK έχει ήδη διασφαλίσει στο 100% χρηματοδότηση της παραγωγής τους.
Η νέα Διοίκηση των ΕΑΣ για την υλοποίηση των ανωτέρω συμβάσεων ζήτησε την χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ  από το Υπουργείο Οικονομικών  για να αγοραστούν οι πρώτες ύλες να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να πληρωθεί η εταιρεία φύλαξης των αποθηκών με πυρομαχικά και εκρηκτικά η οποία παραμένει και αυτή απλήρωτη και η οποία έχει  δηλώσει ότι θα αποχωρήσει  εάν δεν πληρωθεί με συνέπεια σοβαρό θέμα ασφαλείας. Ενώ όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα ΕΑΣ μπορούν να επαναλειτουργήσουν δυο γραμμές παραγωγής με τα μηχανήματα και το προσωπικό έτοιμο, υπάρχουν κάποιοι που εμποδίζουν αυτή την επαναλειτουργία. Σύμφωνα με την από 25 Ιουλίου 2013 επιστολή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΑΣ  προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας αρνούνται να επιτρέψουν τη χρηματοδότηση προς την εταιρεία ακόμη και έναντι του χρέους 126 εκατ. που το Ιράκ οφείλει στα ΕΑΣ και πρόσφατα κυρώθηκε στη Βουλή η διακρατική συμφωνία για την καταβολή του στο ελληνικό Δημόσιο. Απευθυνόμενοι στον κ. Σαμαρά οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η εκφρασμένη βούλησή του για τη διάσωση των ΕΑΣ δεν υλοποιείται εξ αιτίας της συνεχιζόμενης αντίδρασης ενός κύκλου συμφερόντων και ζητούν την προσωπική του παρέμβαση για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης.
Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι τα ΕΑΣ αποτελούν <φιλέτο> όχι μόνο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν (600 στρέμματα) στην Ελευσίνα στο Λαύριο, στο Αίγιο και φυσικά στον Υμηττό, τα οποία μαζί με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ εκτιμώνται σε 325 εκατομμύρια και τα οποία τα ορέγονται πολλοί, αλλά και για τα προγράμματα που μπορεί να υλοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρονται  το νέο τυφέκιο πεζικού 5.56 χλστ. (130.000 ), το νέο πιστόλι USP 9 χλστ. (100.000) για τις  ενοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας τα πυρομαχικά 40 χλστ και 5,56 χλστ. της  ΑΤΚ, οι νέες παραγωγές για  πυρομαχικά  5.56 χλστ, η νέα γραμμή παραγωγής  βλημάτων 120 χλστ για τις ανάγκες των ελληνικών αρμάτων μάχης LEO2HEL και τέλος η νέα πιστοποιημένη γραμμή  καταστροφής ληγμένων  πυρομαχικών(μοναδική στα Βαλκάνια) με κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι κύβος ερίφθει για την διάλυση κάθε εθνικού χαρακτήρα βιομηχανίας  και μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι γνωρίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ (ΕΑΣ) και το πόσο στενά συνδεδεμένα είναι με την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: