---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ με προέδρους ΕΑΑΣ και ΕΑΑΑ Λάρισας και σχολιασμός ενεργειών ΣΥΣΜΕΔ

     Τείνει να γίνει θεσμός πλέον όταν επισκέπτεται η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ τους Μεγάλους Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στη Λάρισα, να πραγματοποιείται και συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών Παραρτημάτων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αεροπορίας. Έτσι και την Παρασκευή, 18 Οκτ 2013, επ' ευκαιρία της επίσκεψης της Αναπληρωτού Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φωτεινής Γεννηματά στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και ΑΤΑ, έλαβε χώρα και συνάντηση με τους προέδρους των ΕΑΑΣ και ΕΑΑΑ Λάρισας, Απόστολο Παπαπαρίση και Κων-νο Λιούτα, αντίστοιχα. Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και φαίνονται παρακάτω, κατατέθηκαν από μέρους των δύο προέδρων αντίστοιχες προτάσεις: 
α. Επί των άδικων και δυσανάλογων μειώσεων μισθών και συντάξεων, λόγω (1) κριτηρίων ηλικίας - τρόπου αποστρατείας, (2) διπλών μειώσεων σε εφαρμογή του ν.4093/2012, (3) μερισμάτων ΜΤ μη χρηματοδοτούμενων από το κράτος και (4) του "λάθους" του ΓΛΚ.
β. Για τους εν ενεργεία συναδέλφους, (1) επαναφορά εκτός έδρας αποζημίωση πιθανόν με τη μορφή που δίδονται στα Σώματα Ασφαλείας, (2) επαναφορά επιδόματος παραμεθορίου.
γ. Γενικά, (1) να επιτραπεί χρήση των στρατιωτικών νοσοκομείων και σε τέκνα ηλικίας πάνω από 25 ετών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών (2) να πραγματοποιήσει η πολιτική ηγεσία επίσκεψη στο 303 ΠΕΒ ή σε άλλη παραγωγική μονάδα των ΕΔ, προκειμένου να αποφασισθεί η ενίσχυση τους προς εξοικονόμηση πόρων μέσω της παραγωγής τους.

     Δεν γνωρίζουμε αν η κα ΑΝΥΕΘΑ ασχοληθεί σοβαρά με τα ανωτέρω εκτεθέντα θέματα αρμοδιότητας της ή αν προωθήσει τα υπόλοιπα, αυτό θα κριθεί και θα «βαθμολογηθεί» εν καιρώ. Εμάς, που μας δίνεται η ευκαιρία (κυρίως λόγω Λάρισας, όπου βρίσκονται η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και το ΑΤΑ) να συναντούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και να τους ενημερώνουμε με καθαρή και θαρραλέα γλώσσα, επί όλων των θεμάτων που μας απασχολούν, ανεξαρτήτως αν ορισμένοι συνάδελφοι έχουν αντίθετη άποψη και προτιμούν την απομόνωση μας. Πιστέψτε μας, είναι ελάχιστοι αλλά ξέρουν να φωνάζουν. Από τη συνάντηση, αξίζει κατά την άποψη μου, να σας ενημερώσουμε ότι κάποια στιγμή η ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε ότι «αν η δημόσια διοίκηση είχε την οργάνωση που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα είχαμε ένα διαφορετικό και αποτελεσματικότερο κράτος», ενώ όταν της ζητήθηκε να πει αν από την μέχρι σήμερα εμπειρία της, ήθελε κάτι να αλλάξει απάντησε ότι «θα ήταν βλασφημία στο στάδιο της ενημέρωσης και σε μόλις 3 μήνες να έχει άποψη για το θέμα αυτό». Δε γνωρίζω αν πιστεύει τα παραπάνω, αλλά τα είπε έτσι ακριβώς.

     Εδώ κλείνει ο νέος κύκλος επαφών με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού κατά κύριο λόγο το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ) και δευτερευόντως τα Παραρτήματα Λάρισας (λόγω θέσης) της ΕΑΑΣ και της ΕΑΑΑ, συναντήθηκαν με κο Αβραμόπουλο, κα Γεννηματά και κο Δαβάκη. Η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων λέχθηκαν και δε μπορεί να ισχυρισθεί η πολιτική ηγεσία ότι δε γνωρίζει τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους αποστράτους, οι οποίοι πάντοτε αναφέρουν και θέματα που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη, αφού θεωρούν ότι είναι η φυσική τους συνέχεια, ανεξαρτήτως αν ορισμένα εν ενεργεία στελέχη (πάντα συνέβαινε) τους θεωρούν στημένες λεμονόκουπες και δε χάνουν ευκαιρία να καταφέρονται απαξιωτικά γι αυτούς υποβοηθούμενοι και από ορισμένα blogs και sites που έχουν το δικό τους σκοπό. 

     Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε (προσωπική άποψη) ότι  σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και του κοινού, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η ΠΟΣ, η ΑΚiΣ, η ΑΝΕΑΕΔ, ο ΣΥΣΜΕΔ και οι Περιφερειακές Ενώσεις. Ας σημειώσουμε εδώ ότι ουδέποτε οι σχέσεις των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών με τις ΝΠΙΔ (πλην ίσως με την ΠΟΣ) δεν ήταν ειδυλλιακές αφού οι δεύτερες θεώρησαν δικαίως ή αδίκως, ότι για ότι συνέβη από το 2009 και μετά ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι ή ότι γιατί η αντίδραση τους δεν ήταν η αναμενόμενη. Μετά όμως τις μεγάλες και κοινές συγκεντρώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επειδή ο ΣΥΣΜΕΔ (προσωπική άποψη) δεν επιθυμούσε ειλικρινώς την ενότητα αλλά επένδυε στην αποτυχία των κινητοποιήσεων, αφού κέρδισε αυτό που επιθυμούσε (αρχηγικές εμφανίσεις, αναγνωρισιμότητα), βρήκε ως αφορμή το ανύπαρκτο θέμα της «στολής» για να αποχωρίσει ...καταγγέλλοντας. Για την ακρίβεια, η αρχή έγινε λίγες ημέρες ενωρίτερα, όταν δεν μπορούσε o πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ λόγω προσωπικού κωλύματος να παραβρεθεί στην κοινή συνέντευξη των Χανίων. Έτσι απαίτησε αλλαγή ημερομηνίας τη στιγμή που αυτό είχε ανακοινωθεί μέρες πριν και τυχόν αλλαγή θα δημιουργούσε πολλλά προβλήματα, ενώ απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχει  άλλο μέλος του ΣΥΣΜΕΔ στην κοινή συνέντευξη, αφού ΣΥΣΜΕΔ = Τσουκαράκης. Αξίζει επίσης να σημειωθούν τα κατωτέρω περίεργα γεγονότα:
α. Οι Περιφερειακές Ενώσεις χωρίς να έχουν καμία μα καμία σχέση με τον ΣΥΣΜΕΔ, να αναφέρουν σε αυτόν. Το μοναδικό κοινό σημείο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ και της ΕΣΠΕ Αττικής είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. 
β. Ορισμένα από τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενώσεων, πιθανόν λόγω ψευδούς εσωτερικής ενημέρωσης για το θέμα της στολής, να βάλλουν κατά των κινητοποιήσεων, λες και είχαν λύσει όλα τους τα προβλήματα ή λες και αυτά δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο «πόλεμος» κορυφώθηκε στην κινητοποίηση της Λάρισας που έλεγαν φανερά πλέον με ανακοινώσεις σε εφημερίδες, blogs και sites, στα εν ενεργεία στελέχη να μην συμμετάσχουν.
γ. Ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ και ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΘ να μη χάνουν ευκαιρία κάθε τόσο, να «πυροβολούν» κατά των αποστράτων με ανακρίβειες, μισές αλήθειες, ειρωνίες, και γενικά πρακτικές που εφαρμόζουν πολιτικά κόμματα και όχι συνάδελφοι που έχουν ζήσει μαζί σε στεριά, θάλασσα και αέρα, δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Για τον δεύτερο έχω να πω ότι αδικεί τον εαυτό του, αφού λόγω ειδικότητας, μερικές από τις εισηγήσεις του, είναι τεκμηριωμένες και έχουν σκοπό το καλό των συναδέλφων μας. Ως μεγαλύτερος σε ηλικία ας μου επιτρέψει να τον συμβουλεύσω ότι «ουκ εν το πολλώ το ευ!».

     Απόστολος Παπαπαρίσης
 
Υ.Γ. Μην παραλείψετε να διαβάσετε το υπόμνημα που ακολουθεί. Είναι ενδιαφέρον και έγινε προσπάθεια να συμπεριλάβει το δυνατόν περισσότερα θέματα.
Ακολουθεί πολυσέλιδο υπόμνημα που επιδόθηκε στην ΑΝΥΕΘΑ κ. Γεννηματά  
με ανάλυση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: