---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γεια σε όλους εσάς που είστε στη λίστα των επαφών μου στο Facebook (φατσοβιβλίο)...

     Το αναρτώ όπως ακριβώς μου το έστειλε ο συνάδελφος Γρηγόρης Νάκος. Το υιοθετώ πλήρως, στην πραγματικότητα με πρόλαβε. Ήθελα να γράψω κάτι παρόμοιο, ίσως όμως όχι τόσο πολύ εμπεριστατωμένο. 
     Αποστόλης Παπαπαρίσης
     Αφορμή για την ανάρτησή μας αυτή, έδωσε το γεγονός ότι αρκετοί ε.α. Συνάδελφοι, έσπευσαν σε αναδημοσίευση στον τοίχο τους, στις προσωπικές τους σελίδες που διατηρούν στο facebook, του παρακάτω κακομεταφρασμένου hoax του facebook και, ακόμα περισσότεροι, έσπευσαν να δηλώσουν «Τέλος» στις αναρτήσεις των σελίδων των φίλων τους, προκειμένου να μη διαγραφούν από τις λίστες φίλων.
Γεια σας Φίλοι μου Όλοι εσείς που είστε στη λίστα των επαφών μου από το Facebook θα ήθελα να σας ζητήσω μια χάρη. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι το Facebook έχει αλλάξει τη διαμόρφωση της ιδιωτικής ζωής μας πάλι . Χάρη στο νέο «Γραφικές app», κάθε πρόσωπο στο FB οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να δει τις «φωτογραφίες μας, παρατηρήσεις» μας και «σχόλια» μας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, πρόκειται να κρατήσω αυτό το μήνυμα και σας παρακαλώ πολύ να κάνετε αυτό που σας ζητώ παρακάτω και όταν το κάνετε στο σχολίασε (comment) να γράψετε τη λέξη «Τέλος» για να ξέρω ότι το κάνατε. Όσοι από τους φίλους μου δεν το κάνουν θα πρέπει να διαγραφούν από τη λίστα των φίλων μου με μεγάλη λύπη μου, γιατί θέλω τις πληροφορίες που θα μοιραστώ μαζί σας, τους φίλους μου, να παραμείνουν μεταξύ των φίλων μου και να μην είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Θέλω να είμαι σε θέση να δημοσιεύω φωτογραφίες από τους φίλους και την οικογένειά μου, χωρίς ξένους να μπορούν να τις δουν, το οποίο συμβαίνει τώρα, όταν επιλέγετε «like» ή «σχόλιο». Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη διαμόρφωση, επειδή FB έχει κάνει αυτό χωρίς την άδεια μας. Σας παρακαλώ πολύ να προβείτε στα παρακάτω «προκειμένου να παραμένουν μεταξύ μας αυτά που μοιραζόμαστε» όπως σας προείπα:

1. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη φωτογραφία μου που εμφανίζεται σε αυτό το πλαίσιο ( χωρίς να κάνετε κλικ ) και θα ανοίξει ένα παράθυρο.  
2. Τώρα μετακινήστε τον κέρσορα τη λέξη «Φίλοι», και πάλι χωρίς να κάνετε κλικ και στη συνέχεια στο «Ρυθμίσεις» . Κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις».  
3. Un –check «Σημαντικές προσωπικές στιγμές» και «Σχόλια και Like » Να είναι έτσι () δηλαδή χωρίς τσεκάρισμα. Με αυτό τον τρόπο η δραστηριότητα με την οικογένεια και τους φίλους μου δεν θα δημοσιοποιούνται.  
4. Τώρα, να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο στον δικό σας τοίχο (όχι share.) copy paste.. Όταν το δω στη σελίδα σας, θα κάνω un -check το ίδιο.
     Πάρα πολλές καταναλωθείσες ανθρωποώρες και άσκοπη σπατάλη ενέργειας, για ένα τίποτα. Ακριβώς! Για ένα τίποτα! Διότι πολύ απλά, τους κανόνες του «παιχνιδιού» που λέγεται facebook τους καθορίζουν άλλοι, οι ιδιοκτήτες και οι μάνατζερς της επιχείρησης facebook, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα. Κι όταν αυτοί οι κύριοι αποφασίσουν και πάλι αύριο να τροποποιήσουν εκ νέου αυτούς τους κανόνες, εκθέτοντας τις ήδη αναρτημένες φωτογραφίες σας και τα ήδη αναρτημένα μηνύματά σας σε περισσότερο κόσμο από αυτούς που εσείς επιθυμείτε, τότε θα καταναλώσετε και πάλι περισσότερες ανθρωποώρες και περισσότερη ενέργεια, προσπαθώντας να «κλείσετε» (έτσι νομίζετε) τη νέα «τρύπα ασφάλειας» των δεδομένων σας. Σε κάποιο σχόλιο σε ανάρτηση φίλου μου (από τους ελάχιστους που έχω στην «επιχείρηση» facebook), είδα και μια πρόταση για χρήση κρυπτογράφησης συμμετρικού κλειδιού των μηνυμάτων μας στο facebook, ώστε να μπορούν να τα αποκρυπτογραφούν και να τα διαβάζουν μόνο αυτοί που έχουν το δικό μας κλειδί. Πόσα κλειδιά όμως πρέπει να έχει ο καθένας σας αποθηκευμένα, ώστε να διαβάζει τις αναρτήσεις όλων των φίλων του, που σίγουρα ο καθένας τους θα θέλει να έχει το δικό του συμμετρικό κλειδί για τις δικές του αναρτήσεις;

Και ποια είναι η λύση; Υπάρχει λύση;


     Σαφώς και υπάρχει: Μην αναρτάτε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης facebook, google plus κλπ, δεδομένα που επιθυμείτε να μην διαρρεύσουν, ή δεδομένα των οποίων την τύχη επιθυμείτε να διαχειρίζεστε εσείς, κι όχι οι μάνατζερς των εταιρειών αυτών. Αν θέλετε να συζητάτε διαδικτυακά με μικρές ομάδες φίλων σας, μπορείτε να το κάνετε με e-mail. Δείτε σχετικά: Περί της ιδιωτικότητας των e-mails.  Αν θέλετε να συζητάτε διαδικτυακά με μεγαλύτερες ομάδες φίλων σας, να τους δείχνετε φωτογραφίες σας κλπ, είναι προτιμότερο να συσπειρωθείτε σε ομάδες και να φτιάξετε ένα κλειστό φόρουμ, με δικαίωμα πρόσβασης μόνο στα μέλη της κάθε ομάδας. Οι δυό παραπάνω λύσεις διαδικτυακής επικοινωνίας που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, e-mail και Forum, χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο, πολύ πριν υπάρξουν τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, με αυτές θα είστε σίγουροι ότι, τουλάχιστον τους κανόνες περί δημόσιας προβολής των δεδομένων σας, τους καθορίζετε εσείς αφιλοκερδώς, κι όχι ο κάθε μάνατζερ εταιρείας με σκοπό το κέρδος από τα κλίκς και τη διαφήμιση. Λύσεις διαδικτυακής μαζικής επικοινωνίας υπάρχουν κι άλλες, είτε ασφαλέστερες, είτε ακριβότερες είτε και τα δυο μαζί. Εκεί όμως, στο πλείστον των περιπτώσεων, ξεφεύγουμε από τον ερασιτεχνισμό και, όλοι οι τυχόν συμμετέχοντες, χρειάζονται πολύ περισσότερες γνώσεις σε θέματα ασφάλειας των διαδικτυακών επικοινωνιών και ικανή ευχέρεια στη χρήση Η/Υ – άλλως, μια τέτοια διαδικασία δεν αξίζει τον κόπο.


Το βασικότερο πρόβλημα όμως, για την ιδιωτικότητα των αναρτημένων δεδομένων σας, είστε εσείς οι ίδιοι!


     Διότι δεν μπορείς αγαπητέ να μου εμφανίζεις δυο και τρεις χιλιάδες φίλους στη σελίδα σου στο φατσοβιβλίο, με τους περισσότερους από τους οποίους δεν γνωρίζεσαι προσωπικά ούτε πίνεις καφέ μαζί τους, και μετά να μου μιλάς για ιδιωτικότητα και να κόπτεσαι για την διαμοίραση των δεδομένων σου. Ακόμα κι εσείς που δεν έχετε τόσους φίλους, καλό είναι να τσεκάρετε πόσους φίλους έχουν οι φίλοι σας. Κι αν δείτε κάποιον που υπερβαίνει τα όρια, απλώς διαγράψτε τον! Έτσι, γλιτώνετε από τους «φίλους φίλων».

Γρηγόρης Νάκος
greg61.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: